Zaujímavosti

Podvodné talianske mesto duchov sa vynorí budúci rok


videní: 4.7K

To by mohlo znamenať, že potopené mesto duchov by sa objavilo prvýkrát po 25 rokoch. Na dne jazera v Toskánsku sa ukrýva kus histórie.

Toto talianske mesto duchov je známe ako Fabbriche di Careggine – dedinka z 12. storočia, ktorá bolo kedysi domovom približne 146 obyvateľov, 31 domov a mohutného kamenného kostola. Podľa talianskej spravodajskej stránky La Repubblica bolo toto mestečko po stovky rokov útočiskom remeselných kováčov.

Podvodné talianske mesto duchov sa môže objaviť budúci rok

Na začiatku dvadsiateho storočia sa hospodárstvo krajiny zotavilo po vyťažení mramoru v okolí Vagli natoľko, že v rokoch 1906 až 1907 bola na Edrone postavená malá vodná elektráreň, ktorá slúžila mramorovým baniam. Tá však na stúpajúcu výrobu nestačila ani 50 rokov a krajina sa rozhodla, že obeťou sa stane Fabbriche di Careggine.

Podvodné talianske mesto duchov sa môže objaviť budúci rok

V roku 1964 dosiahlo svoj koniec, keď talianska energetická spoločnosť Enel postavila v okolitom údolí vodnú priehradu. Obyvatelia mesta sa presťahovali do neďalekej dediny, následne bola Fabbriche di Careggine zaplavená a zrodilo sa nové umelé jazero Vagli.

Podvodné talianske mesto duchov sa môže objaviť budúci rok

Od roku 1947 až do roku 1953 bola vybudovaná priehrada vysoká 92 metrov, ktorá je schopná udržať až 32 000 000 metrov kubických vody. Jej voda ukrýva dedinku s kamennými domami, cintorínom, trojklenbovým mostom, románskym kostolom San Teodoro a zničenou zvoničkou.

Za 75 rokov, keď si Fabbriche di Careggine sadla na dno jazera, mali návštevníci a pôvodní obyvatelia iba 4 šance na znovu videnie potopenej dedinky. Išlo konkrétne o roky 1958, 1974, 1983 a 1994, kedy sa jazero vypustilo z dôvodu údržby priehrady. Mnohé správy hovoria o tom, že ďalší dátum údržby sa blíži.

Podvodné talianske mesto duchov sa môže objaviť budúci rok

Podľa CNN Lorenza Giorgi, dcéra bývalého starostu miestnej samosprávy nedávno uverejnila na Facebooku správu, že jazero bude pravdepodobne opäť vyčerpané v roku 2021. Energetická spoločnosť Enel tiež informovala CNN, že sa začína diskutovať o možnom vypustení jazera, a to ako príležitosť na vyčistenie jazera Vagli a na podporu cestovného ruchu v tejto oblasti.

Podvodné talianske mesto duchov sa môže objaviť budúci rok

Takže si na návštevu treba vybrať skutočné dobrý časový harmonogram. Mesto duchov sa prebúdza v nepravidelných intervaloch, no aj tak priťahuje značné davy ľudí. Počas niekoľkých mesiacov, keď bolo jazero Vagli v roku 1994 vypustené, navštívilo Fabbriche di Careggine približne milión turistov.

 

Zdroj: repubblica.it topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov