Zaujímavosti

Krištof Kolumbus: Odkiaľ vlastne pochádza objaviteľ Ameriky?

Krištof Kolumbus: Odkiaľ vlastne pochádza objaviteľ Ameriky?

videní: 3.1K

Krištof Kolumbus – meno, ktoré zrejme nikomu nemusíme približovať. Otázkou však je – okrem iného – odkiaľ pochádza človek považovaný za objaviteľa Ameriky? Španielsko, Taliansko, Portugalsko… Mnohé krajiny si privlastňujú túto historickú osobnosť. Dodnes sa vedú polemiky nielen o pôvode tohto velikána, ale taktiež o tom, kde sú uložené admirálove pozostatky.

Krištof Kolumbus žil v rokoch 1451 až 1506. Bol moreplavcom, kartografom, admirálom, miestokráľom a vládcom Ameriky v službách Kastílskej koruny. Vstúpil do histórie ak prvý Európan, ktorý sa vylodil na americkom kontinente presne 12.októbra 1492. Nikto nepochybuje, že sa Kolumbus narodil na starom kontinente, ale presné miesto narodenia dodnes zostáva záhadou. Hoci mnoho krajín si prisvojuje jeho narodenie, stále sa o tom dodnes nenašli žiadne jednoznačné dôkazy. Hypotéza, na ktorej sa zhodla väčšina vedcov a expertov, hovorí, že Krištof Kolumbus sa narodil v roku 1451 v meste Savona (Janov). Bol najstarším synom Doménica Kolumba (majstra tkáča a obchodníka) a Susany Fontonarrosyovej a pochádzal z 5 súrodencov 4 chlapci a jedno dievča. Táto teória je podložená rôznymi notárskymi a súdnymi dokladmi, ktoré zároveň potvrdzujú jeho taliansky pôvod. Okrem toho moreplavec v dokumente s názvom Založenie majorátu sám seba nazval Janovčanom. Aj keď o pravdivosti tohto vyhlásenia existujú mnohé pochybnosti, keďže jeho potomkovia viedli množstvo sporov s Kastílskou korunou.

Ďalšia z hypotéz hovorí, že je španielskeho pôvodu. Údajne sa mal narodiť v Katalánsku (Španielsko). Usudzuje sa tak podľa slovnej zásoby, ktorú používal v korešpondencii, a podľa jeho podpisu, slová Colom a Almirant (teda Kolumbus a admirál) sa často objavujú v jeho písomnom prejave. Na základe týchto stôp sa následne teória o jeho talianskom pôvodne zdá byť mylná, pretože neexistuje žiadna zachovaná písomnosť v tomto jazyku, pričom v španielčine sa ich, naopak, zachovalo viacero, dokonca s mnohými katalánskymi výrazmi. Výskumníci, ktorí sú zástancami tejto teórie, napríklad peruánsky historik Luis Ulloa Cisneros, potvrdzujú, že Kolumbus bol urodzený katalánsky moreplavec a hlavný nepriateľ Jána II. Aragónskeho, proti ktorému bojoval v službách neapolského kráľa Reného I. z Anjou. Tento údaj by vysvetľoval, prečo admirál zatajil svoj rodinný pôvod, čím dosiahol podporu katolíckych veličenstiev a mohol tak dobyť Nový svet.

Zdroj: History | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov