Zaujímavosti

Najväčší ľadovec na svete A-68 A zrejme započal svoju plavbu smrti


videní: 2.8K

Antarktický ľadovec  Iceberg A-68 A , ktorý sa odtrhol od ľadovej poličky Larsen C v roku 2017, v posledných rokoch plával sám. Kolosálny ľadovec sa nakoniec koncom apríla 2020 zlomil a vytvoril si nového spoločníka s názvom A-68C.

Keď sa A-68 A prvýkrát oddelil od Antarktídy, zaberal plochu viac ako 6000 štvorcových kilometrov, čo už môžme porovnávať s veľkosťou Luxemburska. So svojou hmotnosťou 1 miliardou ton sa okamžite stal najväčšou voľne plávajúcou doskou ľadu na svete a tento titul si drží dodnes. A to aj napriek tomu, že sa za posledné tri roky zmenšil skoro o 1000 kilometrov štvorcových.

Najväčší ľadovec na svete A-68 zrejme započal svoju plavbu smrti

Napriek pôsobivej veľkosti je A-68 pozoruhodne tenký. Pri svojej dĺžke 160 kilometrov je pomer jeho strán porovnateľný s bokom kreditnej karty, nie ako pri klasickom ľadovci. Napriek tomu zábery z 23. apríla 2020, ktoré zachytil satelit Sentinel-1 Európskej vesmírnej agentúry, ukazujú, že z ľadovca sa ulomil obrovský kus ľadu s rozlohou 175 kilometrov štvorcových, zatiaľ čo ho vody unášali do stále teplejšej časti Antarktického polostrova.

Ľadovce, ktoré prechádzajú touto oblasťou, sa nakoniec dostanú na východ, kam ich odnesie mocný antarktický cirkulárny prúd. Od tohto miesta sa môže ľadovec posunúť až na sever do teplejších vôd južného Atlantiku. A to je bod, v ktorom sa ľadovce topia, rozkladajú a nakoniec zomierajú. Tak to bolo aj v prípade najväčšieho zaznamenaného ľadovca na zemi B-15.

Najväčší ľadovec na svete A-68 zrejme započal svoju plavbu smrti

V marci roku 2000 sa najväčší ľadovec, ktorý bol kedy zaznamenaný, odtrhol od Antarktickej Ross Ice Shelf. S povrchovou plochou 11 000 štvorcových kilometrov sa B-15 stal väčším ako ostrov Jamajka. V priebehu ďalších rokov sa rozlomil na niekoľko ďalších kusov, no jeho cesta po rozbúrených vodách trvala až 18 rokov.

Najväčší ľadovec na svete A-68 zrejme započal svoju plavbu smrti

A vyzerá to tak, že aj A-68 svoju cestu mohykána onedlho skončí. Nakoniec sa obrovská ľadová masa rozpadne na niekoľko menších kúskov. Tieto fragmenty budú mať tendenciu byť odolnejšie ako väčšia masa, čo znamená, že budú ešte nejaký ten čas tráviť medzi morským ľadom obklopujúcim antakrtickú oblasť.

Zdroj: Earthobservatory topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov