Zaujímavosti

Jana z Arku alebo Panna Orleánska: 2. časť

Jana z Arku alebo Panna Orleánska

videní: 2.3K

O Johanke z Arku, ako svätej kacírke sme už čo – to porozprávali v rámci prvej časti článku. Je bez pochýb, že Panna Orleánska, patrí medzi najkontroverznejšie postavy európskeho stredoveku. Poďme sa však tentokrát spoločne pozrieť na dievča, ktoré počulo hlas Boha. Pokračujeme druhou časťou článku o Panne Orleánskej.

V oku 1422 po smrti svojho otca, bol za kráľa Francúzska korunovaný dospievajúci mladý princ Karol VII. Počas jeho vládnutia bola však politická situácia v krajine veľmi nestabilná. Jediní, ktorí prisľúbili podporu francúzskemu kráľovi, boli príslušníci rodu Armagnakovcov. Kráľova moc bola obmedzená na oblasi Auvergne, Orléans, Touraine a Berry. Na základe Zmluvy z Troyes, podpísanej medzi Angličanmi a Borgiovcami dva roky predtým, mal na trón nastúpiť Henrich VI. a tým sa obnovila vojna. S geograficky rozptýleným územím, bez vojska či vojenskej prevahy a možnosti spojenectva s najmocnejšími krajinami, iba s podporou obyvateľstva, bola pozícia mladého kráľa Francúzska prakticky neudržateľná. Keď sa už zdalo, že je všetko stratené, stalo sa čosi nevysvetliteľné. Niečo, čo radikálne zmenilo politické smerovanie Francúzska. Johanka, ktorá tvrdila, že od svojich 13. Rokov počula „Božie hlasy“ ústami svätého Michala, svätej Kataríny a svätej Margity, sa v očiach ľudu stala vodkyňou, ktorá vrátila moc a nadvládu nad Francúzskom do kráľových rúk. „Boží hlas sa mi prihovára dva či trikrát za týždeň a hovorí, že musím ísť … a oslobodiť obliehaný Orleans,“ hovorilo dievča. Tieto chýry sa dostali až na kráľovský dvor a Karol a jeho radcovia vycítili príležitosť upevniť postavenie kráľa na základe záhadných predstáv dievčaťa z dediny. A tak kapitán Robert de Baudricourt priviedol Johanku do Chinonu, aby sa po prvýkrát stretla s kráľom.

Po stretnutí s kráľom Karolom VII. Johanku Darc povýšili do šľachtického stavu, premenovali ju na Johanku z Arcu a bola pasovaná za rytiera. Hlasy, ktoré Johanka počula boli vnímané ako hodnoverné a spontánne. Johanka zorganizovala kráľovské vojsko na boj proti Angličanom. Sila jej viery sa prejavila v roku 1429, keď vojská Karola VII. na čele s Johankou oslobodili mesto Orleans spod niekoľkoročnej nadvlády Anglicka. Zvyšok smutnej histórie už poznáte…

Zdroj: History | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov