Zaujímavosti

Svet chutí: Počuli ste už o chuti umami?

Svet chutí: Počuli ste už o chuti umami?

videní: 393

Pokrmy jeme nielen z dôvodu, že to je potrebné, ale aj preto, lebo si ich vychutnávame. Sčasti to je možné vysvetliť ich chuťou. V praxi sa uplatňuje kombinácia chute a arómy jedál, ku ktorým sa pridávajú signály z ďalších zmyslov. Vzniká tak príjemný zážitok z konzumácie pokrmov. Prinášame vám trochu oddychového čítania o strave.

Čo dodáva dobrú chuť? Pach zachytíme vtedy, keď sa do nosa dostanú prchavé látky – buď predtým, ako sa pustíme do jedenia, alebo vtedy, keď si trochu pokrmu vložíme do úst. Jazyk a ústa zachytávajú päť základných chutí, ktoré sa kombinujú s čuchovými signálmi za vzniku komplexného vnemu. Na tomto procese sa zúčastňujú aj ďalšie zmysly – hmat a sluch informujú o textúre jedla. Vnímanie chuti jedla ovplyvňuje aj farba pokrmu. Pri istom výskume sa zistilo, že zmena pomarančového sirupu ovplyvňuje schopnosť správne rozpoznať jeho chuť.

Aké chute poznáme – trochu inak

Kyslá – vietnamská omáčka na namáčanie predstavuje zmes kyslej limetovej šťavy, slanej rybacej omáčky a sladkého palmového cukru s prídavkom cesnaku a čili. Preto aktivuje azda všetky receptory na jazyku. Kyslá chuť vzniká vtedy, keď chuťové poháriky zachytia vodíkové katióny. Tie sa nachádzajú v kyslých potravinách ako je ovocie či ocot.

Sladká – ďalšou základnou chuťou je chuť sladká. Receptory reagujú na cukry, ako je fruktóza – teda ovocný cukor či sacharóza – stolový cukor. Niektoré umelé sladidlá, napríklad aspartám, majú úveľa sladšiu chuť ako cukor. Vďaka tomu sa do jedál pridávajú v podstatne menšej miere.

Umami – základná chuť, ktorú vedci objavili najneskôr. Toto japonské slovo možno voľne preložiť ako mäsový. Ako umami v pokrmoch vnímame kyselinu glutámovú. Vo veľkom množstve sa nachádza v kvasených a zrelých potravinách, ako sú sušené krevety, sójová omáčka či parmezán.

Horká – deti často pokladajú horkú chuť za nepríjemnú. Mnohí dospelí ju však obľubujú napríklad v podobe čaju, kávy či horkej čokolády. Na túto chuť sme najcitlivejší. Schopnosť vnímať ju sa pravdepodobne vyvinula z dôvodu zabraňovania konzumácie jedovatých rastlín.

Slaná – kuchynská soľ je z pohľadu chémie chlorid sodný. V ústach máme receptory, ktoré zachytávajú katióny sodíka.

Zdroj: Flickr | topdesat

b
Komentáre
Hore

Súbory cookie pomáhajú zlepšovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. viac info...

Súbory cookies sú malé textové súbory, ktoré sa umiestnia vo vašom počítači alebo zariadení pri návšteve našej webovej stránky. Tým, že používame súbory cookies nedochádza k porušovaniu zákona č. 122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov, nakoľko ich používaním nezhromažďujeme osobné údaje a ani ich neposkytujeme sprostredkovateľom resp. tretím stranám. Každý užívateľ prezeraním tejto našej webovej stránky súhlasí s ich používaním a ukladaním do svojho prehliadača. O tejto skutočnosti ste upozornený pri návšteve našej webovej stránky a svoj súhlas prejavujete ďalším prezeraním našej webovej stránky. Ak užívateľ nesúhlasí s používaním súborov cookies, našu webovú stránku nenavštevuje alebo súbory cookies aktívne vymažte alebo zablokujte. Ak dôjde k odmietnutiu používania cookies, našu stránku budete môcť naďalej navštíviť, avšak niektoré funkcie nemusia fungovať správne.

Súbory cookies sa ukladajú do počítača užívateľa, aby mu umožnili prístup k rôznym funkciám. Súbory cookies používame na zvýšenie efektivity Vašich návštev na našej webovej stránke. Súbory cookies používame na účely zapamätania predvolieb prehľadávania a to napríklad veľkosti textu, uprednostňovaného jazyka, predvolieb farieb atď. čo nám umožňuje jednoduchšie prechádzanie našou stránkou, a zhromažďovanie analytických informácií a to napríklad počtu návštevníkov na našej webovej stránke. Cookies nám umožňujú lepšie zhromažďovať informácie o používaní našej webovej stránky. V ich údajoch však v žiadnom prípade nezhromažďujeme vaše osobné údaje a informácie. Ukladá sa len jedinečný identifikátor relácie, ktorý nám umožňuje opätovne načítať profil a predvoľby užívateľa pri vašej ďalšej návšteve webovej stránky.

Na prevádzku našich webových stránok používame rôzne typy súborov cookie:
(a) súbory cookie relácie, ktoré sú dočasne uložené v počítači alebo zariadení počas relácie prehľadávania a po jej ukončení sa odstráni a
(b) trvalé súbory cookie, ktoré sa uchovávajú v počítači dlhší čas. Tieto trvalé súbory cookie môže užívateľ vymazať.

Reklama – Pomocou týchto súborov cookie môžeme dynamicky zobrazovať reklamy tretích strán na našich webových stránkach. Naše webové stránky tiež môžu obsahovať prvky, ktoré nastavujú súbory cookie za subjekty tretej strany, napr. tlačidlo „Like“ služby Facebook alebo tlačidlo „Tweet“ služby Twitter, či Google Plus a pod.

Ponuka prevažnej časti prehľadávačov obsahuje možnosti konfigurácie nastavení t.j. prehľadávač zvyčajne obsahuje možnosti ako napr. povolenie súborov cookie, prezeranie súborov cookie, zakázanie všetkých alebo vybratých súborov cookie atď. Ďalšie informácie o správe súborov cookies môžete nájsť na týchto adresách…

Zatvoriť