Zaujímavosti

Záhadné hieroglyfy a Faitský disk: 1. časť

Záhadné hieroglyfy a Faitský disk

videní: 2.0K

Pôvod a použitie tohto disku, ktorý objavili v roku 1908 a pochádza z konca doby bronzovej okolo roku 1500 pred našim letopočtom, a nápisy, ktoré sa na ňom nachádzajú, tvoria jednu z najslávnejších záhad archeológie. Niet sa ani čo čudovať, že vám ju prináša práve TOPdesať. Poďme spoločne na prvú časť článku. Čo to vlastne je Faitský disk?

Taliansky archeológ Luigi Pernier (žil v rokoch 1874 až 1937) našiel 15-júla 1908 na mieste vykopávkam Minojaského paláca vo Faiste, neďaleko náleziska Hagia Triada na južnom pobreží Kréy, záhadný disk z páleného ílu s priemerom 16 cm a hrúbkou 1,2 cm,  ktorý obsahoval nápisy po oboch stranách. Nachádzala sa vo zvyškoch popola a ílu napoly ukrytý v zemine v severovýchodnom krídle paláca. Okamžite upútal pozornosť vedeckej komunity archeológov a historikov. Jednou z vlastností, vďaka ktorým je disk taký výnimočný, je skutočnosť, že znaky, ktoré sa na ňom nachádzajú, nie sú kresby ale odtlačky urobené nejakým druhom pečate alebo pečiatky. Vďaka tomu sa disk zaradzuje k prvým tlačeným dokumentom v dejinách. Na oboch stranách sa nachádza celkovo 242 hieroglyfov a ideogramov na reliéfe a sú potlačené do špirály, ich význam sa dodnes nepodarilo rozlúštiť. Text je pravdepodobne napísaný v sylabickom systéme, ale jeho nedostatočná dĺžka znemožňuje jeho dešifrovanie. Je to takmer neuskutočniteľná úloha. Vzniklo nespočetné množstvo teórií, ktoré ho označujú za nejaký druh kalendára. Niektoré teórie načrtli, že sa môže jednať o akýsi druh kódovanej správy, modlitby, hry, kroniky alebo príbehu, či víťazného spevu, a niektoré dokonca tvrdia, že je to správa jednej z mimozemských civilizácií.

Pôvod Faitského disku taktiež vyvoláva búrlivú debatu medzi učencami. Na jednej strane niektorí archeológovia tvrdia, že písmo na disku súvisí s minojskom kultúrou, aj keď jeho štýl celkom nezodpovedá niektorým črtám dvoch typov písma tejto civilizácie – teda ani lineárnemu písmu A ani písmu B. Pokračujeme v druhej časti článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov