Zaujímavosti

Tartársky abakus: Počuli ste už o starovekom počítadle? 1. časť

Tartársky abakus: Počuli ste už o starovekom počítadle?

videní: 3.0K

Tartársky abakus (počítadlo) alebo suan pan pochádza z roku 2630 pred našim letopočtom. O niekoľko storočí neskôr ho priniesli do takých vzdialených miest, ako je napríklad Rusko, pod názvom sčoty, a do Japonska ako soroban. Dlho bola jeho takmer magická schopnosť výpočtov záhadou pre obyvateľov západného sveta, ktorí navštívili Áziu. Ostaňte s nami a práve do týchto mnohých neznámych slov vám prinesieme trochu viac svetla. Poďme na to.

V roku 1945 americký vojak, hrdý používateľ kalkulačky, vyzval Japonca Kiyoshiho Matsuzakiho na súboj v riešení náročných matematických príkladov. Víťazstvo Japonca, ktorý v súboji použil iba tzv. soroban, bolo zdrvujúce. Za zmienku stojí titulok, ktorý sa vzápätí objavil v denníku Nippon Times: „Na počiatku atómovej doby sa civilizácia potáca pod údermi dvetisíc rokov starého sorobanu.“ Príbehy ako tento, nám pripomínajú, že text ktorý pochádza z 11. Storočia a opisuje , ako Číňania robili výpočty, je stále aktuálny: „pohybuje sa z jednej strany na druhú rýchlosťou, ktorú ľudské oko nedokáže zachytiť.“ Suan pan priniesli do Ruska obyvatelia Tartárie na konci stredoveku. Vynález tohto dômyselného nástroja sa pripisuje Čeo´u Lymu, ktorý žil v období vlády Žltého cisára Chuang-tiho. Prvá zmienka o suan pane je z roku 2630 pred našim letopočtom. Aj keď sa nezachovali jeho grafické náčrty, predpokladá sa, že mal podobu dreveného rámu, vnútri ktorého sa nachádzali súvislé drevené lišty. Fungoval na systéme pozičného číslovania, to znamená, že existuje určitá pozícia pre jednotky, ďalšia pre desiatky a ďalšia pre stovky. Je to dômyselné rozmiestnenie, ktoré umožňuje a zrýchľuje výpočet. Suan pan je predchodca desiatkovej sústavy, ktorá sa v súčasnosti bežne používa.

Už v 17. storoči nemecký filozof a matematik Gottfried Wilhelm Leibniz povedal túto vetu: „nie je vohodné, aby učení muži strácali hodiny otrockým robením výpočtov, keď by ich pokojne mohli zveriť komukoľvek, kto by na to použil nejaký nástroj.“ Niet sa čomu diviť, že prvý európski cestovatelia , ktorí nasledovali kroky Marca Pola a vstúpili do Ázie, zostali v nemom úžase, keď uvideli abakus (počítadlo). Pokračujeme v druhej časti.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov