Zaujímavosti

Ostrovy snov -10 miest v Chorvátsku, ktoré sú oázou pokoja

ostrovy

videní: 2.5K

Ostrovy sú skvelou voľbou na miesto, kde stráviť dovolenku či neplánovaný výlet. My ti dnes predstavíme desať takýchto chorvátskych rajov, ktoré stoja za návštevu.

Ostrovy obklopené nekonečným morom, ktoré nie sú plné turistov z celého sveta, sú snom nejedného z nás. Ak si aj ty myslíš, že na plážach je to všade plné, máme pre teba dobrú správu. Stále existujú miesta, na ktorých sa to nehemží stovkami turistov a kde môžeš zažiť naozajstnú rozprávkovú dovolenku. Hoci Chorvátsko patrí medzi obľúbené destinácie Slovákov, málokto vie, že má množstvo ostrovov, ktoré sú vhodné na tichú a pokojnú dovolenku.

1. Lastovo – nádherný ostrov s benátskou architektúrou z 15. a 16. storočia. Cesta zo Splitu alebo Dubrovníka na ostrov trvá “iba” 4 hodiny.

2. Silba – malý ostrovček v severnej Dalmácii, ktorý prejdeš vlastnými nohami, pretože je tam zakázaná doprava. Najlepšie na tomto ostrove je, že kdekoľvek na ňom stojíš, k najbližšej pláži je to najviac 10 minút.

3. Iž – ďalší malý ostrovček, tentokrát ležiaci neďaleko Zadaru. Zaujímavým je katolícky ostrov, ktorý tu stojí už od 11. storočia. V jeho okolí sa tiež nachádza 13 veľmi malých neobývaných ostrovov.

4. Šćedro – na tomto ostrovčeku trvalo býva 30 obyvateľov. Ostrov je v súčastnosti chránený ako prírodný park.

https://www.instagram.com/p/BXDDvVRnweL/

5. Susak – ostrov je odlišný tým, že je tvorený jemným pieskom položeným na vápencovom skalnom podloží. Kvôli tomu, že sa nachádza ďaleko od pevniny, obyvatelia majú vlastné tradície, odlišný jazyk aj oblečenie.

https://www.instagram.com/p/BWX7SNvA52D/

6. Palagruža je najodľahlejší chorvátsky ostrov. Kvôli nebezpečným vodám sa na ostrov dostanú oba tí naozaj vytrvalí turisti.

https://www.instagram.com/p/BnstOwOHvIK/

7. Vele Srakane – aj keď kedysi bol ostrov pomerne bohato obývaný, v súčastnosti má len 3 obyvateľov. Nachádzajú sa na ňom aj pozostatky pravekého osídlenia. Aj keď je na ostrov zavedená elektrina, nie sú tam autá, obchody, ani tečúca voda.

8. Sušac – zaujme majákom z 19. storočia. Nachádza sa tu jazierko, ktoré je spojené s morom cez sifón hlboký 15 metrov. Archeologické nálezy ukazujú, že v prehistorických dobách bol ostrov obývaný, avšak v súčastnosti na ňom nebýva nik. Ak sa rozhodneš zostať na tomto ostrove, môžeš prespať v majáku.

View this post on Instagram

#lighthouse #sušac

A post shared by Damien Fintic (@fintic) on

9. Biševo – malý ostrov v Jadranskom mori má 15 obyvateľov. Jednou z hlavných atrakcií ostrova je Modrá jaskyňa. K nej sa dá dostať len loďkou, avšak zážitok z jej návštevy je nezabudnuteľný.

https://www.instagram.com/p/BxOEELIAdq3/

10. Žirje – sa nachádza v súostroví Šibeniku. Aj keď má len 103 obyvateľov, pestujú sa na ňom produkty ako hrozno, olivy, figy, slivky a višne. Sú tu pozostatky rôznych pevností, ktoré boli stavané kvôli strategickej pozícii ostrova.

Zdroj: slavorum | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov