Zaujímavosti

Salazar Slizolin už nie je len zakladateľ Rokfortu, ale aj nový druh hada


videní: 3.4K

Novoobjavenému hadovi, ktorý sa nachádza v lesoch severovýchodnej Indie, sa ani nesníva o popularite, akú teraz zažíva. Nádherného zeleného hada pomenovali Salazar Slizolin.

Ak patríš medzi fanúšikov filmov o Harrym Potterovi, určite vieš, kto bol Salazar Slizolin. Slizolin (angl. Slytherin) je jedna zo štyroch fakúlt Rokfortskej strednej školy čarodejníckej v 7-dielnej sérií kníh. Propagačné farby fakulty sú zelená a strieborná. V erbe sa nachádza had, pretože zakladateľ sa vedel zhovárať práve s týmto stvorením.

Salazar Slizolin už nie je len zakladateľ Rokfortu, ale aj nový druh hada

Slizolinov najlepší priateľ zo štyroch zakladateľov bol práve Richard Chrabromil, avšak sa nezhodovali v otázke koho by mali učiť, lebo Slizolin uprednostňoval čistokrvných študentov a pohádali sa. Ešte pred odchodom z hradu vytvoril Tajomnú komnatu, ktorú môže otvoriť iba jeho potomok (čarodejník ovládajúci parselčinu – hadí jazyk) a vypustiť z nej všetko zlo, ktoré obsahuje (Bazilisk). Slizolin mal minimálne jedného potomka, z ktorého vznikol rod Gauntovcov, čiže Lord Voldemort.

Salazar Slizolin už nie je len zakladateľ Rokfortu, ale aj nový druh hada

Salazar Slizolin alebo Salazarova zmija je druhým novoobjaveným druhom zmije vďaka prieskumom v lesoch Arunachal Pradesh. Ide o veľmi bohaté miesto biodiverzity na úpätí východných Himalájí, ktoré čelí hrozbe nadmernej ľudskej činnosti.

Dôvodom tohto nového objavu nie je len to, že biodiverzita regiónu nebola dostatočne zdokumentovaná, ale tieto zmije môžu vyzerať tak podobne, až je ľahké prehliadnuť ich detailné rozdiely. V prípade tejto vretenice ide o nový druh z rodu približne 50 jedovatých hadov pomenovaných podľa tepelných jamiek na hlave, ktoré používajú na navigáciu a lov.

Salazar Slizolin už nie je len zakladateľ Rokfortu, ale aj nový druh hada

Nejde ale o jediný druh, ktorý dostal meno po populárnej osobnosti z detskej knihy. Nový druh osy nájdený v roku 2014 bol pomenovaný po strašidelných strážcoch väzenia v Azkabane – Ampulex Dementor. A vedci zvieratám nedávajú tieto slávne mená iba pre zábavu.

Chytľavý názov môže povzbudiť širokú verejnosť k pozornosti, ktorú podľa vedcov Arunachal Pradesh skutočne potrebuje. Budúce špecializované prieskumy uskutočňované v severovýchodnej Indii pomôžu zdokumentovať biodiverzitu, ktorá je ohrozená mnohými činnosťami človeka, ako je rozširovanie ciest, poľnohospodárstva a stavanie vodných elektrární.

 

Zdroj: sciencealert topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov