Zaujímavosti

Vikingovia: V Amerike boli už pred Kolumbom. 1. časť

vikingovia

videní: 2.5K

Archeologické pozostatky, písomné pamiatky a genetický výskum potvrdzujú, že Vikingovia prišli na americký kontinent oveľa skôr ako tak učinil Krištof Kolumbus. Ako to dokázali? A prečo nakoniec tento kontinent opustili?

Vikingovia prišli preskúmať určité oblasti na severe Atlantického oceánu (predovšetkým Grónsko a Novú Zem) a najsevernejšiu oblasť súčasnej Kanady. Aspoň tak sa to píše v Ságe o Erikovi Červenom a obyvateľoch Grónska, prozaických dielach od neznámeho autora, ktoré opisujú, ako sa skupinka Vikingov z Islandu pod vedením Erika Thorvaldssona, známeho ako Erik Červený, po prvý raz usídlila v Grónsku – čo sa datuje do roku 985. Tri roky predtým sa Erik Červený vybral od pobrežia svojej krajiny smerom na západ v 32 m dlhom drakkare. Po tom ako preplával 320 kilometrov, čo je vzdialenosť medzi Islandom a Grónskom, sa vylodil na mieste známom ako mys Farewell, na juhu ostrova. Po troch rokoch skúmania tejto oblasti – Eiriksey, Eiriksholmar, Snaefell, Hrafnsfjord a pod. – sa Erik Červený vrátil späť a presvedčil asi 400 krajanov, aby ho sprevádzali na ceste do novej zeme. Aby ich zaujal, nazval novú zem Grónskom (Zelená zem), a tak dosiahol, aby sa skupinka Vikingov na 25 lodiach vybrala na cestu oceánom, pričom iba 14 lodí doplávalo na určené miesto. Ostatné sa vrátili na pobrežie Islandu, či zmizli vo vodách oceána.

Územie Grónska a jeho osídľovanie:

Na území Grónska vznikli dve osídlenia, obe na juhozápade krajiny. Jedným z nich bol Eystribyggo (dnes Qassiarsuk), na konci fjordu Tunulliarfik, kde sa usídlil sám Erik Červený s rodinou. Ďalším osídlením bol Vestribyggo – dnešný Nuuk, hlavné a najvýznamnejšie mesto dánskej autonómnej oblasti na ostrove. Do osídlení prichádzalo stále viac a viac nových migrantov z Islandu a v priebehu niekoľkých rokov bolo v Grónsku už 3 000 až 5 000 kolonistov. Život Erika Červeného budeme bližšie rozoberať v druhej časti článku. Taktiež sa pozrieme na definitívny dôkaz toho, že Vikingovia v Amerike skutočne boli.

Zdroj: topdesat | historyweb

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov