Zaujímavosti

História stravovania sa v priebehu vývoja menila

história stravovania

videní: 2.9K

Spôsoby stravovania sa počas histórie a vývoja človeka menili a ľudské telo sa im neraz muselo prispôsobiť. Datovať ich rozhodne nie je najľahšie. S tepelnou úpravou sa začalo pravdepodobne pred 300 000 až 1,8 milióna rokmi – presnejšie určenie závisí od odbornej interpretácie archeologických a genetických dôkazov. Napriek tomu si vedci utvárajú obraz o tom, ako nás dejiny stravovania ovplyvnili.

Spôsoby stravovania sa v priebehu tisícročí menili a spolu s nimi sa vyvíjala aj naša anatómia a fyziológia. Niektoré kľúčové udalosti, napríklad konzumácia mäsa či tepelná úprava pokrmov, sa odohrali tak dávno, že ľudské telo sa im už prispôsobilo. To, či zvládneme aj novšie zmeny, sa ukáže v blízkej či vzdialenejšej budúcnosti. Už teraz je však jasné, že niektoré aspekty moderného stravovania, pre ktoré je príznačný nadbytok potravín bohatých na energiu, nám výrazne poškodzujú zdravie. Ak sa obzrieme do minulosti, možno vďaka tomu začneme jesť zdravšie.

Keď naši predkovia pred viac ako 2 miliardami rokov začali jesť mäso, nadbytok kalórií, ktoré im poskytovalo, a pokles energie potrebnej na jeho trávenie pravdepodobne prispeli k tomu, že sa im zväčšil mozog a jeho nároky na energiu stúpli. Tráviaci trakt sa zároveň skrátil. Väčšina starovekých ľudí si však mäso dopriala iba zriedka a živila sa najmä rastlinami vrátane divých obilnín.

Naši predkovia vynašli tepelnú úpravu pokrmov dávno predtým, ako sa pred 200 000 rokmi vyvinul homo sapiens. Uľahčila trávenie, takže sa z nich dalo vyťažiť viac kalórií. Na žutie a spracúvanie potravy ľudia už nemuseli vynakladať toľko času a energie. Tepelná úprava spestrila stravu, navyše viedla k zmenšeniu svalov sánky, skráteniu tráviaceho traktu a ďalšiemu vývoju mozgu.

Pre našich predkov boli sladké jedlá vzácnou lahôdkou. Med a zrelé ovocie predstavovali skvelé zdroje energie, no boli nedostatkové či sezónne. Dnes nás ustavične obklopujú dostupné sladké pokrmy a ich obľuba prispieva k šíreniu epidémie obezity a chorôb, ktoré s ňou súvisia.

Zdroj: topdesat | ancient-origins

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov