Zaujímavosti

Ofir: Africké Eldorádo. 3. časť

ofir

videní: 1.6K

Vitajte už pri treťom pokračovaní článku o africkom Eldoráde, bájnom meste Ofir, ktoré sa spomína aj v Biblii. V prvej časti sme sa pozreli na bane kráľa Šalamúna, jeho vládu a prepichový život. V druhej časti sme sa posunuli k náhodnému objaveniu mesta v Zimbabwe, ktoré už na prvý pohľad nevyzeralo, akoby ho skonštruovali primitívne africké kmene. Stavebné prvky, ktoré totiž objav lovca menom Adam Renders obsahovali, boli pre africké kmene príliš zložité. Pokračujeme tam, kde sme v rámci druhej časti článku Ofir – africké Eldorádo, skončili. Tretia a zároveň posledná časť o Ofire.

Aj keď sa do začiatku 20. storočia verilo, že teória pozostatkov mesta v Zimbabwe v prieniku mesta Ofir je pravdivá, štúdie britskej archeologičky Gertrudy Catonovej-Thomsonovej z roku 1929 preukázali, že pevnosť v Zimbabwe bola postavená v období stredoveku. To bez pochýb znamenalo, že pevnosť za žiadnych okolností nemohli vybudovať za čias kráľa Šalamúna. A tak sa skončil mýtus o veľkých zásobách zlata, čakajúcich na ťažbu v blízkosti opevneného mesta.

Opevnené územie Veľkého Zimbabwe sa nachádza medzi povodiami riek Zambezi a Limpopo, v blízkosti náhornej plošiny Matabelé, ktorá je známa svojim bohatstvom na kovy. Jeho kamenné architektonické štruktúry, najstaršie z doposiaľ známych na území afrického kontinentu, boli postavené medzi 10. a 15. storočím. V rámci tohto komplexu vieme rozlíšiť tri druhy stavieb.

Najznámejšia z nich je budova elipsovitého tvaru. Tento ohromujúci oválny palác sa nenachádzal v krajine ako samostatný objekt, ale okolo jeho múrov boli zoskupené oplotené chatrče poddaných panovníka. Na kopci, približne 500 metrov od tohto paláca sa zachovali zvyšky akropoly a tiež niekoľko opevnených krytov, ktoré boli roztrúsené po celom údolí. Tieto múry slúžili v prípade útoku obyvateľom ako ochrana pred nebezpečenstvom z vonku.

Aby sa čo najdlhšie zachovala odolnosť prírodných kameňov, múry sa stavali z rezaných suchých žulových panelov. Prístupová cesta na veľmi strmých kopcoch bola vydláždená vyrezávanými kameňmi a v niektorých úsekoch sa nachádzali aj schody.

Zdroj: topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov