Zaujímavosti

Slávne topánky a tenisky, ktoré revolucionalizovali obuv 2


videní: 2.6K

Niektorí by mohli povedať, že topánky sú rovnako dôležité ako akékoľvek iné odevy a že dokonca určitému oblečeniu dodávajú zvláštny charakter. Potom, čo sa objavil v slávnych filmoch alebo dobyli módne prehliadky, niektoré topánky a vzory tenisiek sa stali ikonickými. Stali sa tiež kľúčovými kúskami pre dizajnérov, z ktorých niektorí ich považovali za zdroj inšpirácie pre svoje vlastné výtvory. A potom sú tu aj ďalšie vzory obuvi, ktoré sa stali klasickými a neustále napodobňovanými, aby produkovali prístupnejšie repliky.

9. Tenisky Toma Hanksa Nike vo filme Forrest Gump

16 slávnych topánok a tenisiek, ktoré revolucionalizovali obuv

V skutočnosti sa tieto tenisky pôvodne datujú do roku 1972, dlho predtým, ako bol film uvedený na trh, ale po ňom sa stali oveľa slávnejšími. Modely sú k dispozícii v rôznych farbách pre mužov aj ženy. V roku 2017 Nike znovu spustila klasický červeno-bielo-modrý model, ktorý sa stal ikonickým produktom Forrest Gump.

10. Chanel 2-farebná topánka

16 slávnych topánok a tenisiek, ktoré revolucionalizovali obuv

Chanel 2-farebné topánky, pôvodne vyrobené ako lodičky s otvorenou pätou, sú klasikou, ktorá sa neustále vynára. Ak si to môžete dovoliť, tieto kúsky sú vždy chytrý nákup, pretože nevychádzajú z módy. Vďaka kombinácii béžovej a čiernej stoja tieto lodičky vyrobené z kozej kože viac ako 800 dolárov.

Existujú lacnejšie možnosti značiek, ktoré boli inšpirované klasickou obuvou a vydali svoje vlastné verzie, ako napríklad Zara, Uterqüe, Loéil atď.

Coco Chanel predstavila tento dizajn na konci svojej kariéry v roku 1957. Jej cieľom bolo vytvoriť nadčasovú obuv, ktorá by ladila s mnohými rôznymi farbami a umožnila ženám, aby boli vždy dobre oblečené a štýlové a zároveň sa nešpinili (odtiaľ čierna špička). Na základe týchto výsledkov sa zdá, že francúzska dizajnérka splnila svoje poslanie.

11. „Manolos“ Sarah Jessica Parkerovej zo Sex and the City

16 slávnych topánok a tenisiek, ktoré revolucionalizovali obuv

Sarah Jessica Parkerová vo svojej úlohe  Carrie Bradshawovej v  Sex and the City premenila jej neoddeliteľnú „Manolos“ na obuv, ktorú si žiadala takmer každá žena. Pár, ktorý si takmer každý pamätá, je ten, ktorý nosila v deň, keď sa vydala za lásku svojho života, rafinované modré saténové lodičky so šperkami.

Model obuvi je známy ako Hangisi a jeho predaj prudko stúpal po uvedení filmu Sex v meste v roku 2008 , vďaka čomu sa stal najpredávanejším dizajnom Manola Blahnika. Tieto topánky sú zase jedným z najklonovanejších modelov na svete. Aj samotná Parker, ktorá je známa aj ako milovník obuvi ako jej postava, vyrábala pre svoju vlastnú značku SJP veľmi podobné .

Jedna z posledných imitácií Hangisi patrí britskej firme Marks & Spencer, ktorá uviedla na trh cenovo dostupnú verziu modelu. Zatiaľ čo pôvodné ceny „Manolos“ sa pohybujú okolo 985 až 1065 dolárov, verzia Marks & Spencer sa predáva iba 47 dolárov .

12. Topánky Alexandra McQueena pre Lady Gaga

16 slávnych topánok a tenisiek, ktoré revolucionalizovali obuv

Armadillos spoločnosti McQueen sú kultové topánky, ktoré vo videu nosí speváčka Lady Gaga pre svoj hit Bad Romance , aj keď sa zdá, že v nich nie je možné podniknúť viac ako jeden krok.

Tesne pred jeho smrťou ich debutoval britský dizajnér Alexander McQueen. Tieto kultové topánky Armadillo ohromili verejnosť svojou inovatívnou štruktúrou, trochu groteskným vzhľadom a originalitou – detailami, ktoré prelomia všetky formy.

Ich štruktúra je tak zložitá, že produkoval iba 21 replík. Od tej doby sa tieto armadillos stali múzejnými kúskami. V dražbe sa tiež zmenili na charitatívne dielo, kde Lady Gaga kúpila 3 páry týchto exkluzívnych topánok. Jednoznačne ich miluje a chce ich presláviť.

13. Sklenené črievičky Lily Jamesovej v  Popoluške

topánky

V roku 2015, počas natáčania filmu Popoluška , bola Lily James, hlavná herečka, skutočne ohromená svojimi topánkami, ktoré boli zdobené kryštálmi Swarovski. Bola si vedomá, že to stojí veľa peňazí, dokonca sa zmienila o tom, že majú vyššiu cenu ako jej byt.

Rakúska podnikateľka Nadja Swarovski, líderka značky, uviedla, že keďže sklenené črievičky sú ústrednou ikonou v zápletke Popolušky, topánky musia byť „dokonalé“. Aby sa vytvorili legendárne črievice z klasickej rozprávky, tím 8 ľudí navrhol 6 rôznych verzií. Dizajnéri nakoniec vybrali ako konečný model vynikajúci pár, ktorý bol zdobený 221 kryštálmi. Potom bol trh povzbudený, aby produkoval niekoľko replík, ale lacnejších, s použitím akrylu.

14. Antigravitačné topánky Michaela Jacksona

16 slávnych topánok a tenisiek, ktoré revolucionalizovali obuv

V roku 1988, kráľ popu, Michael Jackson, vydal videoklip Smooth Criminal a tanečná sekvencia na konci piesne úplne odporovala gravitačným zákonom, čo jeho fanúšikov ohromilo.

Tu sa telá jeho tanečníkov nakláňajú asi 45 stupňov od podlahy vďaka „ antigravitačným “ topánkam, ktoré Jackson patentoval v roku 1996. Neskôr ich použil na svoje turné a na koncerty.

Za týmto účelom kontaktoval dvoch vynálezcov, ktorí mu pomohli navrhnúť topánky. Fungovali vďaka príchytkám, ktoré sa pripevnili na pevné skrutky na povrchu javiska. Jackson a jeho tanečníci sa tak mohli ohýbať vo vzduchu pod nemožným uhlom. Podľa súhrnu patentu a snímok amerického úradu pre patenty a ochranné známky je to perforovaná topánka, ktorá umožňuje osobe klesnúť vpred, mimo ťažiska, bez straty rovnováhy.

15. „Telefón do topánok“ od spoločnosti Get Smart

16 slávnych topánok a tenisiek, ktoré revolucionalizovali obuv

Rodinná séria Get Smart bola vydaná v Spojených štátoch v roku 1965 a čoskoro sa stala populárnou na celom svete. Ide o paródiu na špionážne filmy a predstavenia.

Dvaja agenti boli pridelení k nekonečným misiám, ale Smartova nekompetentnosť vždy spôsobovala problémy. Napriek tomu nikdy nepokazil žiadnu zo svojich misií vďaka pomoci agenta 99 a, čo je najdôležitejšie, jeho neomylnému telefónu v topánke: Vyspelý mobilný telefón pre svoju dobu, ktorý mal telo topánky.

Nikto si nepredstavuje, že táto topánka by inšpirovala britského umelca, aby prišiel s podobným dizajnom na opätovné použitie starých mobilných telefónov tým, že ich zmení na obuv nazvanú „Walkie Talkie“. Prototyp umožňuje používateľom cítiť vibrácie na nohe, keď dostanú hovor, po ktorom si môžu zobrať topánku, priblížiť ju k uchu a telefonovať.

16. Svadobné topánky Bella Swan navrhnuté spoločnosťou Manolo Blahnik

16 slávnych topánok a tenisiek, ktoré revolucionalizovali obuv

Kristen Stewart stvárnila krásnu nevestu pri hraní Belly Swan v sérii Twilight , jednej z najromantickejších upírych príbehov vo filme a literatúre. Jedným z najpôsobivejších doplnkov z celej filmovej ságy boli jej svadobné topánky, ktoré vytvoril španielsky návrhár Manolo Blahnik výlučne pre tento film.

Potom sa tieto výrobky predávali verejnosti v bielej, čiernej a čučoriedkovej farbe. Inšpirovali tiež veľa značiek, aby neskôr vytvorili rôzne repliky za oveľa nižšiu cenu. Originály sa predávali na webovej stránke online butiku Neimana Marcusa. Nájdete ich však aj na eBay v približnej hodnote (vrátane dane) 1 500 USD.

Topánky, ktoré boli na počesť postavy pomenované Swan , sú potiahnuté saténom, zakončené okrúhlou špičkou a sú zdobené jemnou krištáľovou aplikáciou. Tieto luxusné lodičky sa stali súčasťou kolekcie dizajnéra a mladé dievčatá si stále nad nimi vzdychajú.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov