Zaujímavosti

Žijú pri zemi. Ako vyzerá trpasličie obydlie?


videní: 3.0K

Každodenné dilemy ľudí s trpasličím vzrastom si väčšina z nás dokáže len ťažko predstaviť. Časť z nich si však myslí, že ich vlastný handicap stále tlačí, aby boli viac vynaliezaví a prichádzali na všemožné spôsoby, ako si uľahčiť život. Svet okolo nás im často nebýva úplne naklonený, a tak v duchu príslovia „môj dom, môj hrad” usilujú o to, aby sa im pohodlne a bezpečne žilo aspoň vo svojich domovoch. Na tom, ako veľmi a vhodne obydlie liliputánov modifikovať, ale väčšina nebude mať rovnaký názor. Možností je pritom viac než dosť.

Niektorí rodičia s deťmi by mohli ľahko skĺznuť k mylnej domnienke, že trpasličí byt nemusí byť tak odlišný od toho ich. Predsa len, ich deti sú viac-menej rovnakého vzrastu. Opak je pravdou! Často si totiž neuvedomujú, že zatiaľ čo ich ratolesti prechádzajú len určitou etapou vo vývoji, u jedincov s trpasličím vzrastom je tento stav nezvratný a postihuje často viac členov rodiny. Každá súčasť, ktorá tvorí ich obydlie preto musí byť dopredu premyslená a čo najviac funkčná. V tejto komunite by sme však ťažko hľadali jednotný názor na to, ako to docieliť. Vždy sa nakoniec dostaneme k výmene názorov medzi zástancami čo najmenej invazívnych modifikácií, a tými, ktorí si bez nich naopak život už nedokážu predstaviť.

Na svet vonku sa pripravte už doma

Do prvej skupiny patria napríklad Amber a Trent Johnstonovi z amerického štátu Georgia. Obaja rodičia aj ich päť detí – dve vlastné a tri adoptované – majú diagnostikovanú achondropláziu, teda poruchu vzrastu prejavujúcu sa skrátenými končatinami a zväčšenou hlavou. Američania ich milujú, ich životné osudy totiž s napätím sledujú v obľúbenej reality šou 7 malých Johnstonov (7 Little Johnstons) na kanále TLC, ktorej piatu radu môžu slovenskí diváci sledovať už od 27. apríla 2020 o 21:00. Preto je ich hlas dosť počuť, manželia Johnstonovi sú pritom hlasnými kritikmi, ktorí odmietajú prispôsobovať svoje obydlie.

„Vyrastala som v domácnosti, ktorá môjmu stavu nebola nijako prispôsobená. Donútilo ma to prispôsobiť sa, čo zo mňa urobilo silnejšieho človeka,” spomína na dospievanie Amber Johnston. Podotýka, že takáto skúsenosť je vo svete za hranicami vlastného prahu nedoceniteľná: „Keď vyjdete z dverí, tak zistíte, že svet okolo vás sa vám nijako neprispôsobuje. Nie je vystavaný pre nás,” vysvetľuje a dodáva: „S manželom chceme toto aj pre naše deti. Najvhodnejším prostredím, aby sa naučili, ako fungovať v živote je domáce prostredie, ktoré dobre poznajú. Myslíme si, že to je tá najlepšia príprava na to, čo ich čaká tam vonku.”

Ako neinvazívne prispôsobiť obydlie?

Možností, ako neinvazívne prispôsobiť klasický byt či dom sa ponúka mnoho. Okrem toho sa tak vyhnete aj konfliktom s majiteľmi, ak si nemôžete dovoliť kúpu vlastnej nehnuteľnosti. Málo z prenajímateľov by vás asi nechalo do ich majetku zasiahnuť takým spôsobom, ktorý by ho premenil v niečo len ťažko použiteľného pre väčšinovú populáciu. Takéto riešenia navyše často bývajú veľmi drahé.

Nevyhnutným pomocníkom ľudí s trpasličím vzrastom v každodennom živote sú schodíky. Tie sa dajú ľahko zohnať v každom väčšom nábytkárskom obchode a môžu plniť rad funkcií. Pristaviť ich môžete pred kuchynskú linku, čo vám umožní väčšinu základných činností v kuchyni, vrátane umývania riadu alebo varenia na sporáku. Rovnako tak sú dôležité aj v kúpeľniach, pred umývadlom alebo pri vani. Môžete si zaobstarať aj skladaciu variantu, ktorú možno ľahko prevážať autom. Budete ich tak mať k dispozícii v prípade akejkoľvek potreby.

Podobne dôležitým vybavením trpasličej domácnosti sú rôzne predlžovacie káble a tyče. Ich prostredníctvom je možné ovládať základné domáce spotrebiče a všemožne rozostavané spínače. Tyče či palice značne predĺžia výšku, do ktorej dosiahnete, predlžováky predstavujú trvalejšie riešenie. Možno ich napojiť na vyššie situované zásuvky, a ich ovládanie tak presunúť do nižších polôh. A nezabúdajte na kľučky na dverách – všeobecne sa s nimi zaobchádza lepšie ako s gombíkmi.

Znižovanie sa dá vo všeobecnosti považovať za trend, ktorý je lacný a nenáročný. Znížiť môžete napríklad držiaky na uteráky alebo zrezať nohy od stola či stoličiek. Nie je od veci presunúť základný riad na nižšie police či zásuvky. Všetko tak budete mať pekne po ruke.

obydlie liliputánov

Detský nábytok úplne vypustite

Tým sa dostávame k špecifickej kapitole – domácemu nábytku. „Telo ľudí s trpasličím vzrastom nemá rovnaké proporcie ako u väčšinovej populácie, preto ich zdraviu neprospieva ani typický detský nábytok,” vysvetľuje Tracy Steele, riaditeľka nábytkárskej firmy Little People, Big Design, ktorá sa špecializuje práve na výrobu nábytku určeného pre ľudí s rastovými poruchami . „Sedadlá sú pre nich umiestnené príliš vysoko a ešte k tomu sú príliš hlboké. Detský nábytok navyše nie je zo svojej podstaty určený dospelým ľuďom, ktorí majú ťažšie kosti aj viac svalovej hmoty ako deti. Väčšine dospelým sa hlavne detský nábytok ani nepáči vizuálne,” vymenúva dôvody. Upozorňuje pritom na časté zdravotné problémy ako je nedokrvenie končatín, ktoré spôsobujú vysoké kreslá bez možnosti podpory nôh, či vysoko umiestnené operadlá, čo je nepraktické napríklad pri čítaní.

„Trpasličí ľudia majú ťažisko tela vyššie k hrudníku než ľudia normálneho vzrastu. Naučila som sa preto navrhovať nábytok, ktorý im umožní sedieť rovno, poriadne si podoprieť krk a v ktorom nebudú tak zapadávať. To im dokáže uľaviť od strnulých bolestí v oblasti krku a ramenných pletencov,” opisuje Tracy Steele aspekty, na ktoré je potrebné pamätať. Podľa jej slov je dôležité zohľadniť aj to, že podobný zdravotný stav nemusia mať všetci členovia rodiny. A že sa v domácnosti budú objavovať aj návštevy normálneho vzrastu. To môže zohrať úlohu napríklad pri jedálenskom stole. Jej firma preto vyrába stoličky, ktoré majú špeciálne modifikovanú sedačku a inštalovanú podperu na nohy, ktoré ale dizajnom aj rozmerom dokonale kopírujú bežné stoličky určené pre návštevy. Pri stole sú si vďaka tomu všetci rovní.

Liliputáni v ére digitálnej revolúcie

Vôbec najdrahším variantom sú rôzne elektrické spotrebiče a riešenia pre smart homes. Treba podotknúť, že vývoj moderných technológií poskytuje ľuďom s poruchami rastu vskutku možnosti, o ktorých sa im nikdy nezdalo. Boli by sme asi prekvapení, koľko máme doma spotrebičov, ktoré liliputánom dokážu uľahčiť pre nás rutinné činnosti. Trebárs práčka, ktorá má ovládací panel aj valec na bielizeň zabudovaný spredu, komoda so zásuvkami vrstvenými vedľa seba, a nie na seba, či podobne stavané chladničky s mrazničkou.

V ďalších prípadoch sa musíte obrátiť na skúseného remeselníka. Ide napríklad o zníženie kuchynskej linky s drezom, manipuláciu s elektrickými obvodmi a rekonfiguráciu spínačov tak, aby boli situované bližšie k podlahe. Obľúbené sú aj vysokozdvižné rampy, ktoré suplujú úlohu vyššie zmienených schodíkov. Dajú sa elegantne zabudovať, teda nezaberajú toľko miesta a možno ich jednoducho
skryť. Trh ponúka aj mechanizmy na polohovanie sprchových hlavíc. Toto sú všetko výhody, ktoré premenia obydlie na pohodlný domov.

Chytré domácnosti vniesli do života liliputánov naozajstnú revolúciu. Vďaka dômyselnému online prepojeniu všetkých miestností možno ovládať prakticky celé obydlie od svetiel až po žalúzie. Čo veľa z nás vníma ako určitý symbol luxusu a modernity, môže byť pre liliputánov život pozmeňujúcim riešením.

Zariadenia ovládané pomocou senzorov a čidiel nájde využitie napríklad v kúpeľniach, kde vďaka automatickým kohútikom stačí zdvihnúť ruky pod trysku a netreba tak riešiť, že zle dosiahnete na uzáver. Tieto zlepšenia ocenia predovšetkým tí, ktorí vo svojom domove chcú žiť komfortne, bezstarostne a bezpečne.

Zdroj: TLC topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov