Zaujímavosti

Quokka je najšťastnejšie zviera na svete


videní: 5.0K

Každý môže prestať s hľadaním najroztomilejšieho zvieraťa na planéte, pretože sme ho našli! Predstavujeme ti quokku, zviera, ktoré je vždy také šťastné ako pes, ktorý práve dostane dostane svoju obľúbenú hračku. Táto austrálska quokka vyzerá, akoby ju nič nedokázalo zarmútiť a dokázala sa nadchnúť niečím tak jednoduchým ako je chutný list. Keď sa pozrieš na quokku, náhle pocítiš vlnu radosti a na tvojej tvári pristane ten najširší úsmev.

Quokka  je jediný žijúci člen rodu Setonix. Je to malý macropod vo veľkosti mačky domácej. Rovnako, ako ostatné vačkovce v macropod rodine (napríklad kengury) aj Quokka je bylinožravé a hlavne nočné stvorenie.

Quokka sa nazýva „najšťastnejšie zviera na svete“ a tu je 22 fotografií, ktoré to dokazujú

Quokky žijú na niektorých menších ostrovoch pri pobreží západnej Austrálie , najmä na ostrove Rottnest, neďaleko Perthu a tiež na Baldskom ostrove neďaleko Albany a v izolovanej, rozptýlenej populácii v lese a pobrežnom vresovisku medzi týmito miestami. Malá kolónia žije aj v chránenej oblasti prírodnej rezervácie Two Peoples Bay Nature Reserve.

Quokka váži 2,5 až 5,0 kg a je dlhá 40 až 54 cm. Jej chvost má dĺžku 25 až 30 cm a je pomerne krátky pre túto skupinu hlodavcov. Má podsaditú stavbu tela, dobre vyvinuté zadné nohy, zaoblené uši a krátku, širokú hlavu. Aj keď vyzerá skôr ako veľmi malý klokan, dokáže vyliezť na malé stromy a kríky až do výšky 1,5 metra. Jej hrubá kožušina je sfarbená do hnedej farby a v spodnej časti je svetlejšia. Je známe, že quokka žije v priemere 10 rokov.

Quokka sa nazýva „najšťastnejšie zviera na svete“ a tu je 22 fotografií, ktoré to dokazujú

Po mesiaci tehotenstva samice rodia jedno dieťa nazývané Joey. Samice môžu rodiť dvakrát do roka a počas svojho života privedú na svet asi 17 radostí. Joey žije v matkinom vrecku šesť mesiacov. Akonáhle opúšťa vrecko, Joey sa spolieha aj naďalej na svoju matku a na jej mlieko ešte dva mesiace a je úplne odstavený asi 8 mesiacov po narodení. Keď samicu, ktorá má vo vaku Joey, prenasleduje dravec, môže svoje dieťa položiť na zem. Joey potom vydáva zvuky, ktoré môžu slúžiť na prilákanie pozornosti predátora, zatiaľ čo matka utečie.

Quokka sa nazýva „najšťastnejšie zviera na svete“ a tu je 22 fotografií, ktoré to dokazujú

Quokky sa veľmi zriedka boja ľudí a bežne sa k ľuďom priblížia, najmä na ostrove Rottnest, kde žije prevažná populácia tohto druhu. Hoci quokky majú povesť, že sú najšťastnejším zvieraťom na Zemi, každoročne sa uvádza niekoľko desiatok prípadov hryzenia ľudí, najmä detí.  Pokiaľ ide o kŕmenie, existujú určité obmedzenia. Je nezákonné, aby verejnosť zaobchádzala so zvieratami akýmkoľvek spôsobom, a obzvlášť sa zakazuje kŕmenie, najmä „ľudskou stravou“, pretože z nej zviera ľahko ochorie.

Zdroj: Brightside | wikipedia topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov