Zaujímavosti

Vesmír a jeho čierne diery – 2. časť

čierne diery

videní: 1.7K

Pokračujeme druhou časťou článku Vesmír a jeho čierne diery. Prvé fázy prerodu hviezdy na čiernu dieru sme si už uviedli, teraz pokračujeme ďalej.

V polovici devätnásteho storočia, kedy sa Sirius dostal do fáze „bieleho trpaslíka“, ho Bessel spozoroval. Mal síce v porovnaní s dnešnou technikou vcelku obmedzené možnosti, napriek tomu však spozoroval, že sa jedná o dvojhviezdu a že super hustá hmota jedného z „dvojčiat“ ovplyvňuje to druhé. Neskôr, keď prišla pokročilejšia technika, umožnila rozpoznať svetlo vyžarované hviezdou v štádiu bieleho trpaslíka a presnejšie pochopiť, čo sa tam odohralo. Nakoniec dosiahne hviezda štvrtú fázu – fázu posledného životného štádia – stane sa tajomnou čiernou dierou. Tá sa sformuje, keď sa biely trpaslík úplne zrúti sám do seba jeho hmota dosiahnu super hustý stav. Hviezda má v tomto stave miliónkrát menšiu veľkosť, ako keď sa zrodila, zatiaľ čo jej gravitácia je miliónkrát väčšia.

Čierna diera do seba vtiahne všetko, čo sa ocitne v jej gravitačnom poli resp. v jej dosahu – planéty, hviezdy, dokonca i svetlo. Len pre to, že do seba hviezdy vťahujú svetlo, získali vedci kľúč k ich existencii. Bez svetla nemôžu byť čierne diery zachytené na film – to, čo bolo zachytené, sú scény zachytávajúcu hmotu vťahovanú do týchto „vreciek“ vesmíru. S použitím tejto metódy sa astronómovia pokúšajú určit polohu existujúcich čiernych dier. Zaoberajú sa ich štúdiom a snaží sa nájsť metódy, ako by obrovská energia týchto extrémnych objektov nášho vesmíru mohla byť v budúcnosti využitá.

Časť vedcov tvrdí, že touto cestou môžeme získať kľúč k cestovaniu časom alebo k prekonávaniu veľkých vzdialeností vo vesmíre. Ďalší vedci, ako napríklad Stephen Hawking, vyslovili domnienku, že by čierne diery mohli v budúcnosti ľudstvu ponúknuť chýbajúce zdroje vďaka mimoriadnej energii, ktorú produkujú. Treba si však uvedomiť, že aj ta najmenšia čierna diera by mohla pohltiť našu zemeguľu a možno i celú slnečnú sústavu.

Zdroj: topdesat ipravda

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov