Zaujímavosti

Vesmír a jeho čierne diery – 1. časť

čierne diery

videní: 1.6K

Už viac ako sto rokov sa vedci snažia rozlúštiť tajomstvo skrývajúce sa za javom, ktorý je označovaný ako čierne diery. Nikto ešte doposiaľ nedokázal poskytnúť reálny dôkaz, že existujú, ich teória je postavená viac menej na práci najväčších mozgových kapacít ľudstva a ako teoretický pojem sa prítomnosť tejto temnej sily vo vesmíre v širokom merítku uznáva.

Existenciu čiernych dier ako predpoklad prvý krat stanovil v roku 1844 nemecký astronóm menom Friedrich Wilhelm Bassel na základe vlastného pozorovania Siria, tzv. Psej hviezdy. Sirius je najjasnejšia hviezda galaxie a Bassel ju pozoroval pomocou jedného z najmodernejších ďalekohľadov svojej doby. Všimol si, že sa nepohybuje priamočiaro, ako očakával, ale s miernym vlnením.

Usúdil, a musíme konštatovať, že správne, že toto vlnenie vyvoláva akýsi neviditeľný zdroj gravitácie, ktorý na hviezdu pôsobí. Bassel podnietil výskumnú činnosť, vďaka ktorej bolo dosiahnutých množstvo objavov v oblasti životných fáz hviezdy. V súčasnosti napríklad vieme, že tieto kozmické objekty prechádzajú štyrmi fázami vývoja. Domnievame sa, že zhruba 90 percent hviezd končí ako čierne diery.

V počiatočnej fáze života sa hviezda skladá predovšetkým z vodíku a hélia, medzi ktorými dochádza k termonukleárnej fúzii. Popritom sa uvoľňuje množstvo energie a celý proces sprevádza hromadenie ohromných gravitačných síl v centre. Dobrým príkladom hviezdy v tomto štádiu životného cyklu je naše Slnko. Energiu, ktorú pritom vysiela do okolitého priestoru, vnímame na Zemi ako žiarenie vo forme tepla a svetla.

Čas plynie a fúzia vnútri hviezdy prebieha. Jej jadro zhustne, pretože je hélium ťažšie ako vodík. Zároveň expanduje vonkajšia vrstva a jej objem sa zväčšuje. Mení sa farba vyžarovaného svetla – hviezda sa stáva červeným obrom. V jej jadre dochádza k mohutným reakciám. V ďalšej fáze života sa vonkajšie vrstvy červeného obra postupne rozptýlia, až nakoniec zostane len superhusté jadro. Termonukleárne pochody vo vnútri oslabujú, hviezda postupne chladne a stáva sa „bielym trpaslíkom“. Čo sa s hviezdou stáva ďalej, si povieme v ďalšej časti článku Vesmír a jeho čierne diery.

Zdroj: topdesat | ipravda

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov