TOP 10

TOP10: Toto sú tie najšťastnejšie krajiny sveta!

TOP10: Toto sú tie najšťastnejšie krajiny sveta!

videní: 3.0K

Šťastie je naozaj ťažko merateľná veličina. Je priam nemožné odmerať mieru šťastia, ktorou oplývajú najšťastnejšie krajiny sveta. Aj napriek tomu sa o to Sieť riešení pre trvalo udržateľný rozvoj pokúsila. Výsledok ťa možno prekvapí!

Hlavným mottom Bhutánu je uspokojenie blahobytu a kolektívneho šťastia obyvateľov prostredníctvom indexu merateľných a dosiahnuteľných životných cieľov nazvaného hrubé národné šťastie (GNH). Predchádzajúci bhutánsky kráľ dokonca tvrdil, že GNH je dôležitejšie ako hrubý domáci produkt (HDP). Táto krajina sa však na zozname umiestnila až na 97. mieste. Možno to bude pre niekoho prekvapením, pre iných nie. No rebríčku najšťastnejšie krajiny sveta opäť kraľuje Škandinávia. Pravidelne sa na vrchole striedajú krajiny ako Nórsko, Fínsko či Dánsko. Minulý rok bolo víťazom Nórsko, ktoré však tento titul opäť neobhájilo a v roku 2018 ho predbehlo Fínsko.

A ako vlastne merali šťastie v jednotlivých krajinách sveta? Tohtoročnú World Happiness Report zverejnila Sieť na hľadanie riešení na dosiahnutie udržateľného rozvoja, ktorá patrí pod OSN. V tomto dokumente nájdeš 156 krajín sveta, ktorých šťastie odborníci merali na základe šiestich faktorov, medzi ktoré patrí HDP, priemerná dĺžka života, sociálna podpora, veľkorysosť, sloboda a miera korupcie. A tento rok po prvýkrát OSN posúdila aj úroveň šťastia prisťahovalcov v 117 z týchto krajín. Ako teda vyzerá rebríček TOP10 krajín, ktoré sú najšťastnejšie na svete?

10. Austrália

sydney-opera-house-373144_1280

V porovnaní s minuloročným rebríčkom si síce o jedno miesto pohoršila, avšak stále je obľúbenou krajinou mnohých cestovateľov. Celoročne pekné počasie, famózne pláže a únik z davu sú tými prednosťami Austrálie, kvôli ktorým sa jednoducho musíš cítiť šťastný.

9. Švédsko

svedsko

Táto krajina si zase o jedno miesto prilepšila vďaka svojej krásnej prírode a moderným mestám. Dlhodobo najvyhľadávanejšou lokalitou tejto krajiny je Štokholm.

8. Nový Zéland

krajiny

Nový Zéland je krajinou skutočného relaxu. Blažený spôsob života sa tu jednoducho premieňa na skutočné šťastie.

7. Kanada

kanada

Kanada sa umiestnila v tomto rebríčku dosť vysoko aj vďaka vysokej priemernej dĺžky života, nie príliš hustému zaľudneniu a celkovej rozmanitosti krajiny.

6. Holandsko

holand

Krajina preslávená tulipánmi a veternými mlynmi. Ak obyvatelia sadnú na bicykle a jazdia pomedzi tieto skvosty, je jasné, že úroveň šťastia prudko stúpa.

5. Švajčiarsko

svajc

V roku 2015 Švajčiarsko kraľovalo tomuto rebríčku. Aj napriek tomu, že už nie je na prvej priečke, priaznivý daňový režim, ekonomika, infraštruktúra, vzdelávací systém a čerstvý alpský vzduch ho stále držia na popredných miestach.

4. Island

island

Ide o najpokojnejšiu a najspravodlivejšiu krajinu na svete. Za skvelé umiestnenie v rebríčku vďačí najmä bezplatnému zdravotníctvu a školstvu a tiež nízkym daniam. Okrem toho je Island miestom, ktoré vyzerá ako z iného sveta.

3. Dánsko

krajiny

Dánsko postupne v zozname klesá. Z prvého miesta v roku 2016 na druhé miesto v roku 2017 až na tretie v toku 2018. Uspelo vďaka vysokej životnej úrovni a ukážkovému daňovému, sociálnemu, zdravotnému a vzdelávaciemu systému.

 2. Nórsko

norsko

Nórsko sa stalo tiež najkrajšou európskou krajinou. Ak na chvíľu zabudneš na typické škandinávske prednosti, môžeš sa ísť prejsť popri nádherných fjordoch.

1. Fínsko

krajiny

Fínsko má 5,5 milióna obyvateľov a viac lesov na štvorcovú míľu, než akákoľvek iná európska krajina. Okrem toho je jedným z najmierumilovnejších miest na svete.

Zdroj: World Happiness Report | Forbes | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov