Zaujímavosti

Jarné prázdniny: Rady, ako plánovať dovolenku s deťmi


videní: 1.8K

Jarné prázdniny sú v plnom prúde. Rodiny z jednotlivých regiónov postupne vyrážajú pokojne až stovky kilometrov za zimnými radovánkami. Každý by však mal mať na pamäti, že vlastný potomok je ako časovaná bomba, ktorá hrozí explóziou v každom momente, keď vážne podceníš plánovanie dovolenky v zimných rajoch. Rodičia by nemali podceniť predovšetkým dve veci, ktoré jednoducho môžu premeniť sny o pokojnej zimnej dovolenke v katastrofu v ľadových kulisách. Tými sú výber vhodného zimného športového oblečenie a samotnej lokality, ktorú máš v pláne navštíviť.

Na hory cez jarné prázdniny jedine s kvalitnou výbavou

Ponuka zimného oblečenia pre deti je široká. Slovenský spotrebiteľ má na výber z celej škály produktov počnúc nohavicami či bundami, a končiac prilbami, ponožkami alebo okuliarmi. Pamätaj však, že nie všetky dostatočne napĺňajú funkcie, ktoré si od takejto výbavy sľubuješ. Spoľahlivým indikátorom pritom je cena, v tomto prípade by si sa rozhodne nemal snažiť ušetriť. “Rodičia občas zabúdajú, že deti sa na snehu správajú trochu inak ako oni sami,” varuje Ján Štádler, marketingový riaditeľ obchodnej siete so športovým oblečením Hervis Sports: “Zatiaľ čo skúsený lyžiar sa maximálne snaží obmedziť akékoľvek pády, deti často šantia v snehu len preto, že ich to proste baví. Riziko, že prechladnú sa tak zvyšuje. Kvalitné oblečenie je pritom spoľahlivým nástrojom, ako tomu zabrániť.” Na čo si teda dať pozor už pri nákupe? Odpichnúť sa môžeš už od samotného materiálu. Zatiaľ čo u topánok by tvoju pozornosť mali upútať predovšetkým gumové a Goretexové produkty, na telo vyberaj predovšetkým vlnené vlákna ideálne Merino. Dôvod je podľa Jána Stadler prostý: “Vlnené oblečenie príde vhod, pretože sľubuje jednu zásadnú kvalitu – priedušnosť. Na zjazdovke sa dieťa bezpochyby zapotí, nepriedušné materiály akurát vlhkosť zadržiavajú. To vedie k poteniu a opäť k určitým zdravotným rizikám. Rozhodne teda zabudni na bavlnu.”

jarné prázdniny

S tým úzko súvisí aj vodeodolnosť, ktorú Štádler menuje za ďalší kľúčový parameter výberu. Ako bolo povedané vyššie, deti rady trávia čas napríklad guľovaním sa či robením anjelov v snehu, a to aj cez jarné prázdniny na horách. Pri tomto hrozí, že nekvalitné oblečenie prevlhne a problém je na svete. Počas nákupu teda hľadaj také produkty, ktoré nesú označenie vodeodolnosti. Štádler vypočítava ďalšie vlastnosti, ktoré kvalitná detská zimná výbava spĺňa. Podstatným momentom je zateplenie. “Rodičia si často myslia, že čím robustnejšie oblečenie pôsobí, tým bude teplejšie. To je mýtus,” uvádza na pravú mieru, a dodáva: “Zatepľovacia textilná technológia tvorí veľmi dynamickú oblasť, ktorá sa neustále vyvíja s cieľom zvýšiť komfort samotných zákazníkov. Problém totiž môže nastať aj v prípade, keď sa oblečenie zle prispôsobuje. Dieťa sa v ňom necíti pohodlne, napríklad ho škrtí, neumožňuje mu dostatočne voľný pohyb či sa zložito “ovláda” (celkovo sa neodporúča nič s gombíkmi, zipsy sú ďaleko lepšou voľbou). Hitom poslednej doby sa stalo tzv. Rastúce oblečenie: “V ponuke Hervis narazíte na rad produktov značky SNOXX, ktoré sú označené týmto prívlastkom. Takéto oblečenie sa dá jednoducho zväčšiť až o niekoľko veľkostí, čo napríklad dospelí veľmi nedocenia. V prípade ich ratolestí to však je jedinečná a nápomocná vlastnosť. Vďaka tomu ušetria, pretože taká detská kombinéza je potom použiteľná po niekoľko sezón, nemusí tak dochádzať ku kompletnej obmene šatníka,” zhŕňa Jan Štádler.

Rešpektuj potreby svojich detí

Podobne náročnou úlohou sa môže stať voľba zimného rezortu, kde chceš jarné prázdniny stráviť. Opäť vezmi do úvahy, že deti uprednostňujú iné formy trávenia voľného času ako ty. Takže, zatiaľ čo tebe postačí dobrá večera v reštaurácii alebo návšteva mestského wellnessu, dieťa bude pravdepodobne takýmto programom znudené. Väčšina zimných rezortov v tuzemsku i obľúbených zahraničných destinácií však reflektuje meniace sa nároky svojej klientely. Tie najobľúbenejšie už prešli masívne modernizáciou a “technologickou revolúciou”, sľubujúci vyhovieť všemožným prianiam náročného návštevníka. Pre rodiny je však spoľahlivým ukazovateľom tzv. Kids / baby / child friendly certifikácia, ktorú môžeš sledovať napríklad na webe babyfriendlycertificate.cz alebo Explorio.cz.

Ako také rezorty vyzerajú?

Predovšetkým ponúkajú výber aktivít, ktorým sa deti môžu venovať, ak ich už omrzí celodenný pobyt na zjazdovke. Naopak rodičia si vďaka nim môžu poriadne zalyžovať. Fenoménom sa stali tzv. Magické koberce, teda krátke jazdiace pásy, ktoré s obľubou využívajú lyžiarskej školy pri výučbe lyžovania. Deti si užívajú pohodlie, kedy im taký pás pomôže vystúpiť na svah. Nemusia tak zložito stromčekovať, čo môže malé dieťa spoľahlivo zbaviť akéhokoľvek záujmu o lyžovanie. Tieto snežné školy sú vítanou službou, stále častejšie využívanou, pretože majú dostatočné personálne i technologické zázemie, aby mohli deťom ponúknuť aj iné aktivity vo forme animačných programov či výučby iných “snežných” zručností, napríklad stavby snehuliaka. Často ich dopĺňajú ďalšie služby typu prostého stráženia tých najmenších detí, “suché” detské kútiky apod. Dopredu si tiež zisti, či je v blízkosti aquapark. Spoľahlivo tak pokryješ denný program pre prípad, keby ti počasie nedovolilo zavítať na zjazdovku.

“Z príkladu najnavštevovanejších európskych rezortov sa môžu tie tunajšie ešte všeličo naučiť,” pripomína Ján Štádler: “Napríklad v talianskej Píle či rakúskom Obergurgl garantujú skipasy zadarmo pre deti do určitého veku. To im pomáha zvyšovať návštevnosť a tým maximalizovať vlastné zisky.” Za stelesnenie kids friendly prístupu býva považovaný francúzsky Avoriaz. Rozľahlý areál zahŕňa hneď štyri “minirezorty” určené práve pre tých najmenších lyžiarov. Aj tie samotné by rozlohou mohli konkurovať viacerým slovenským lyžiarskym strediskám. Je teda zrejmé, že ten, kto vezme všetky tieto možnosti do úvahy, rozhodne nebude sklamaný.

Zdroj: topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov