Zaujímavosti

Bájny medveď nandi: Šelma požierajúca mozgy?

Bájny medveď nandi: Šelma požierajúca mozgy?

videní: 2.1K

Počuli ste už o bájnom záhadnom africkom živočíchovi, ktorý sa nazýva medveď nandi? Je vraj zároveň najviac dravým a nebezpečným zvieraťom. Je preslávený po celom africkom kontinente a budí hrôzu v srdciach domorodcov ale i osadníkov zo Západu. Jeho existencia je záhadná, nevieme v podstate ani to, či ide skutočne o medveďa, alebo o inú šelmu. Ako je možné, že dodnes uniká odbornému oku prírodovedcov? O medveďovi nandi sme si pripravili nie jeden, ale rovno dva články. Poďme sa na medveďa nandi pozrieť bližšie.

Mnoho správ o tomto záhadnom tvorovi pochádza z očitých svedectiev domorodého obyvateľstva. No evidujeme aj svedectvá západných osadníkov a cudzincov, ktorí ho popisujú ako podobné hyene avšak dosahujúce veľkosť leva s tmavou, pravdepodobne červenohnedou srsťou. Hovorí sa, že sa jedná o nebezpečné zvera, ktoré loví predovšetkým v noci – a čo je pre ľudí ešte horšie – nemá problém zaútočiť aj na človeka.

Mnoho článkov o tomto tvorovi zverejnila keňská tlač. Správa popísala skúsenosť – či skôr zážitok – dvoch dobre známych keňských občanov , ktorí počas jednej mesačnej noci popísali spozorovanie zvieraťa, ktoré v prvom okamihu považovali za levicu. Rýchlo však zistili, že sa o levicu nejedná. Keď sa tvor priblížil bližšie k nim, všimli si, že zviera je skôr podobné medveďovi, ako levici. Malo hustú tmavú srsť a našľapovalo na celé chodidlo – pohybovalo sa pohybmi príznačnými pre čeľaď medveďovitých.

Zo spisov Pliniových vieme, že tento kontinent tieto šelmy v minulosti obývali, podľa aktuálnych úradných štatistík však nežijú v Afrike žiadne autochtónne medvede. Okrem toho neexistuje žiaden dôkaz, ktorý by o nich podal nejakú spoľahlivú správu. Domorodci síce tvrdia, že niekoľko jedincov sa im podarilo zabiť, a taktiež lovci zo Západu udávajú, že na také zvieratá strieľali, pravdou je, že nikto nepredložil ulovený exemplár ako dôkaz a ani zviera spoľahlivo neidentifikoval. Jeden druh medveďa však Afriku v minulosti obýval… Aj o tom sa dočítate v pokračovaní článku Bájny medveď nandi.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov