Zaujímavosti

Zvláštnosti prírody: Obrie vlny 3. Časť

zvláštnosti prírody Zvláštnosti prírody: Obrie vlny 3. Časť

videní: 1.9K

Obrie vlny – alebo ak chcete – tsunami, vznikajú po celom svete. Námorníci o nich hovoria už od čias, odkedy človek vstúpil do vôd oceánov. Obrím vlnám sa v minulosti nekládla pozornosť.

Prvé seriózne výskumy sa začali v 20. storočí a pokračujú do dnes. Vedci sa snažia vysvetliť pôvod týchto obrích vĺn viacerými teóriami. Tsunami – a to už vieme, vzniká podmorským zemetrasením. O teórii spájania sa malých vĺn do jednej veľkej mohutnej masy sme si povedali v druhej časti článku zvláštností prírody. Tam, to jest oblasti kde vzniká Golfský prúd, v oblasti Kurošijského prúdu na juh od Japonských ostrovov či okolo legendárneho Hornovho mysu, kde existujú rýchle prúdy by spomínaná teória sedela. Obrie vlny sa však objavujú aj tam, kde rýchle morské prúdy prítomné nie sú. Ako ich vysvetliť v týchto oblastiach? V rámci tretej časti článkov Zvláštnosti prírody sa pozrieme na teóriu chaosu – matematický model, ktorý sa najčastejšie aplikuje na problémy finančné a meteorologické.

Teória chaosu vychádza z racionálneho konštatovania, že nepatrné zmeny môžu viesť k neúmerne veľkým následkom. Preto je možné, že výsledkom najmenšej zmeny výšky vĺn, rýchlosti či smeru vetra, môže byť vznik obrovskej masy vody. Používané matematické rovnice by mali dokázať, či je táto hypotéza oprávnená a správna, ale konečné závery bude možné vyvodiť až po mnohých testoch.

Je potrebné, aby sme dokázali ničivým dôsledkom týchto vĺn predísť. Nesmieme pripustiť, aby sa zopakovala situácia o 00:58:53h z dňa 26. Decembra roku 2004 niekedy zopakovala (Zemetrasenie v Indickom oceáne – alebo ak chcete – Sumatransko – andamanské zemetrasenie, ktoré zasiahlo 11 krajín a kde zahynulo viac ako 250 tisíc ľudí).

Dúfajme, že pokrok oceánografie čím skôr umožní vysvetlenie vzniku týchto obrích vĺn a dovolí ľudstvu lepšie pochopiť zložitý svet, v ktorom žijeme spoločne s jeho neznámymi zákonitosťami. Zatiaľ sa na obrie vlny musíme pozerať ako na príklad nepredvídateľných a nevysvetliteľných ničivých síl prírody.

Zdroj: BoredPanda | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov