Zaujímavosti

Obyčajné veci, ktoré boli určené na niečo iné

veci

videní: 2.3K

V našich životoch používame veľa vecí, ktoré boli pôvodne určené na použitie úplne iným spôsobom. Napríklad Play-Doh sa mal používať na čistenie popolu z tapiet. A elektrické pero tetovacej pištole vytvoril Thomas Edison na kopírovanie dokumentov. Tiež miluješ príbehy o tom, ako boli vynájdené obyčajné veci? Tu je zoznam vynálezov, ktoré sa nepoužívajú tak, ako sa pôvodne mali.

Play-Doh

11 Obyčajné veci, ktoré mali byť použité úplne iným spôsobom

V 30. rokoch 20. storočia vyrobila mydlová spoločnosť Kutol Products flexibilnú látku, ktorá mala čistiť uhoľný prášok z tapiet. Ide o to, že vtedy sa v mnohých amerických domoch vykurovalo uhlím, takže všade bolo veľa popola. Výrobok mal zachytávať častice prachu bez toho, aby poškodil tapetu.

Po druhej svetovej vojne boli americké domy už vyhrievané plynom. A tak sa Play-Doh stal zbytočným. Navyše sa začali používať vinylové tapety. Synovec majiteľa spoločnosti Kutol Products zabránil bankrotu spoločnosti, keď zistil, že ich výrobky používajú deti na modelovanie a vyrezávanie. Ovplyvnil vedenie tak, aby zmenilo smer. Hmota dostala názov Play-Doh a stala sa neuveriteľne populárnou.

Elektrické pero tetovacej pištole

11 Obyčajné veci, ktoré mali byť použité úplne iným spôsobom

Vynálezca Tomas Edison vytvoril stroj, ktorý nazval elektrické pero. Používalo sa na kopírovanie formulárov a dokumentov, a preto bolo medzi podnikateľmi a ich zamestnancami veľmi obľúbené.

V roku 1891 umelec z New Yorku Samuel O’Reilly trochu zmodernizoval tento stroj a začal ho používať na tetovanie. Dizajn sa príliš nezmenil ani dnes.

Vysoké podpätky

11 Obyčajné veci, ktoré mali byť použité úplne iným spôsobom

Na začiatku sa topánky s vysokým podpätkom používali na koňoch – jazdcom to umožnilo držať nohy v strmeňoch, najmä keď stáli. Teraz tieto veci väčšinou nosia ženy.

Bublinková fólia

11 Obyčajné veci, ktoré mali byť použité úplne iným spôsobom

Bublinková fólia bol vynájdená v roku 1957 americkými inžiniermi Alfredom Fieldingom a Marcom Chavannesom. Chceli vyrobiť umývateľnú tapetu a zlepili dve plastové sprchové závesy. Medzi záclonami sa nakoniec objavili vzduchové bubliny.

Veci, ako umývateľné tapety neboli veľmi úspešné, ale vynálezcovia zistili, že to bol vynikajúci obalový materiál. Ich prvým klientom bola spoločnosť IBM, ktorá používa obal na ochranu svojich počítačov počas prepravy. Nakoniec sa tento vynález stal veľmi žiadaným a stále sa používa dodnes.

Umelé sladidlo aspartám

11 Obyčajné veci, ktoré mali byť použité úplne iným spôsobom

Aspartám, umelé sladidlo (E951), bol objavený v roku 1965 chemikom Jamesom M. Schlatterom. Syntetizoval aspartám ako medzistupeň pri tvorbe hormónu gastrínu na liečenie vredov. Počas experimentov šiel Schlatter vziať kus papiera a olízol si prst. Vtedy zistil, že aspartám je sladký.

O 16 rokov neskôr sa aspartám ako sladidlo začal používať v USA a Veľkej Británii a potom vo zvyšku sveta.

Zdroj: Brightside topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov