Zaujímavosti

James Dean a jeho prekliate Porsche 550 Spyder 2. časť

James Dean a jeho prekliate Porsche 550 Spyder 2. časť

videní: 1.9K

Automobilová nehoda Jamesa Deana otriasla celým svetom. V 1. časti článku James Dean a jeho prekliate Porsche 550 Spyder sme sa spoločne pozreli na to, že už pred kúpou Porsche Spyder vyloženie auta, ktoré si neskôr Dean kúpil, sprevádzali „blbé náhody“, pri ktorých sa zranili mechanici. Následne sa v aute zabil pri čelnej zrážke vo vysokej rýchlosti sám jeho majiteľ – Hollywoodska hviezda James Dean. Poďme však naspäť k autu a divným udalostiam okolo neho.

Po osudnej zrážke vrak Porsche odkúpil mechanik menom George Barris, ktorý auto pre Deana pred niekoľkými týždňami upravoval. Keď vozidlo postupne rozoberal na náhradné diely, napadlo mu, že na ňom tkvie akási kliatba, ktorá si nevyžiadala len život mladého herca, ale poznačila aj všetkých nešťastníkov, ktorí získali niektorú z častí auta. Motor „malého bastarda“ zrážku „prežil“ takmer bez poškodenia a Barris ho po obhliadke a menších opravách predal nadšencovi pre motoristické preteky Dr. Williamovi F. Eschrichovi. Keď sa o tom dozvedel jeden z doktorových priateľov – taktiež pretekár, doktor Carl McHenry – rozhodol sa, že z auta kúpi nápravu s diferenciálom, prevodovkou a spojkou. Barris predal i niektoré ďalšie diely auta vrátane dvoch zadných pneumatík.

V prvom preteku, v ktorom chceli vyskúšať svoje nové stroje, postihla oboch doktorov nezávisle od seba ťažká havária. Eschrichov stroj sa prevrátil po zablokovaní kolies pri vjazde do zákruty. Pilot síce haváriu prežil, ale zostal ochrnutý. Dr. McHenry toľko šťastia nemal. Stratil kontrolu nad strojom a narazil do stromu. Po tejto zrážke bol na mieste mŕtvy. Akoby to nestačilo, uplynul týždeň, iný vodič, ktorý si kúpil dve pneumatiky, len tak – tak vyviazol z nehody živý po tom, čo obe pneumatiky behom závodu praskli.

Keď sa Barris o nehodách dozvedel, rozhodol sa, že stroj ponúkne na nejaké verejnoprospešné podujatia. Zapožičal ho – vtedy ako poškodené – kalifornskej diaľničnej polícii pre reklamné účely. Dúfal, že Deanova slávna smrť podporí kampaň na prevenciu pred dopravnými nehodami. Bohužiaľ mu nedošlo, že zdrojom katastrof bol zrejme sám športový automobil… Ak sa domnievate, že nič horšie sa už nemohlo stať, prečítajte si v poradí tretiu časť článku Prekliate auto Jamesa Deana.

Zdroj: Autoforum | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov