Zaujímavosti

Prekliatie indiánskeho náčelníka Kukuričné steblo

Kukuričné steblo

videní: 3.9K

Oblasť Point Pleasant v Západnej Virginii stíhala množstvo rokov rada a rada pohrom a nešťastí. Snáď by sa dali pripočítať iba smole, existuje však viacero ľudí, ktorí ich dávajú na svedomie starému prekliatiu zradeného indiánskeho náčelníka. Aby sme pochopili povahu a moc klietby, musíme sa najprv zoznámiť so všetkými udalosťami, ktoré sa stali zhruba pred 200 rokmi. Iba tak môžeme posúdiť, či existovala primeraná príčina pre to, aby bolo prekliate tak silné a dlhotrvajúce.

História tohto zvláštneho prípadu pochádza zo sedemdesiatych rokov osemnásteho storočia, kedy americkí hraničiari bojovali proti domorodým indiánom, aby rozšírili obsadené územie ďalej smerom na západ. Neskôr tu bojovali aj s Britmi o nezávislosť.

Keď americkí osadníci postúpili na územie rozkladajúce sa na brehoch rieky Ohio do dnešnej Západnej Virginie, narazili na silný odpor indiánskych kmeňov, z ktorých sa časť spojila do mocnej konfederácie. Viedol ju náčelník kmeňa Šonyov menom Keigh- tugh- gua (V preklade Kukuričné steblo). Ku bitke medzi osadníkmi a indiánmi došlo v roku 1774 a obe strany utrpeli obrovské straty na životoch. Indiáni boli nútení ustúpiť na západ, osadníci prevzali územie a opevnili sa. Kukuričné steblo si uvedomil, že ťažko vyzbrojeným osadníkom môže len veľmi obtiažne vzdorovať, a preto sa rozhodol s nimi uzavrieť mier.

O pár rokov na to prepukli ďalšie nepokoje. Podieľali sa na nich Briti, ktorí podnecovali nenávisť proti osadníkom, ktorí sa proti nim vzbúrili. Pokúsili sa získať čo najviac indiánov na svoju stranu. Niekoľko kmeňov zo starej konfederácie sa k nim pridalo, aby pripravili útok proti osadám. Ale kukuričné steblo sa na rozdiel od nich rozhodol ctiť mier uzavretý v minulosti. Spoločne s ďalším náčelníkom Červeným jastrabom z kmeňa Delawarov sa vydal k americkej pevnosti prejednať celú situáciu.

Po príchode náčelníkov do pevnosti ich Američania zajali ako rukojemníkov, pretože verili, že pokiaľ budú v ich rukách, indiáni na nich nezaútočia. Oproti očakávaniam zachádzali osadníci s Kukuričným steblom dobre, a on im dokonca radil pri plánovaní taktiky proti Britom. Čo nasledovalo? Pokračujeme v druhej časti Prekliatie indiánskeho náčelníka Kukuričné steblo.

Zdroj: topdesat | echo24

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov