Zaujímavosti

Lekár, ktorý zachránil tisíce detí mrkvou…

lekár

videní: 3.9K

Meno Ernst Moro pravdepodobne dnes nerezonuje v ušiach širokej verejnosti, pretože nebolo o ňom napísaných množstvo kníh a ani natočených nespočet filmov. V oblasti medicíny je to však rakúsky detský lekár a vynikajúci špecialista, ktorého prielomy pomohli zachrániť tisíce detí a jeho poznatky sa stále používajú v medicíne. Boli sme veľmi prekvapení, keď sme zistili, že lekár Ernst Moro urobil toľko pre deti z celého sveta.

The Story of a Humble Doctor Who Saved Thousands of Babies With His Carrot Soup

Ernst Moro sa narodil v Ľubľane v Slovinsku, ktoré bolo v tom čase súčasťou Rakúsko-Uhorska. V roku 1874 študoval na univerzite v rakúskom Grazi a neskôr sa stal profesorom pediatrie na univerzite v Heidelbergu v Nemecku. V oných časoch sa pediatria v Európe práve vyvíjala ako samostatná oblasť medicíny a miera úmrtnosti dojčiat bola veľmi vysoká a dosahovala takmer 25%. Jedným z hlavných dôvodov, prečo v tom čase zomreli tisíce detí, bola neliečiteľná hnačka. Doktorovi Morovi sa podarilo nájsť spôsob, ako zachrániť tieto deti. Jeho liek bol jednoduchý a geniálny zároveň.

The Story of a Humble Doctor Who Saved Thousands of Babies With His Carrot Soup

Lekár liečil dojčatá mrkvou

Lekár Ersnt Moro navrhol dať deťom mrkvovú polievku uvarenú podľa vlastného receptu. Morova mrkvová polievka obsahuje iba 3 prísady:

500 g mrkvy
voda
soľ
Na varenie polievky je potrebné umyť a očistiť mrkvu a uvariť ju vo vode, až kým nezmäkne. Mrkva sa prepasíruje cez sitko a pridá sa do nej voda tak, aby celkové množstvo polievky bolo zhruba 1 liter. Nakoniec sa pridá štipka soli.

Ukázalo sa, že táto jednoduchá polievka zastavila hnačku u dojčiat, dokonca aj v najhorších formách, a tento recept pomohol zachrániť tisíce detí. Neskôr štúdie ukázali, že oligosacharidy nachádzajúce sa v mrkvovej polievke zabránili baktériám prilepiť sa na črevné steny a zastavili tak hnačku. Postupom času bol tento liek nahradený antibiotikami a liekmi proti hnačke, ale v tých časoch to pomohlo dramaticky zvýšiť mieru prežitia dojčiat.

lekár

Okrem mrkvovej polievky, ktorá zachraňovala detské životy, existuje množstvo ďalších objavov Ernsta Mora, ktoré sa stali míľnikmi modernej pediatrie.

  • Objavil takzvaný „všeobjímajúci reflex“ alebo Moro reflex, ktorý pomáha detekovať spastickú mozgovú obrnu u dojčiat.
  • Definoval termín „prvý trimester“ a opísal kľúčové črty tohto obdobia tehotenstva.
  • Vyvinul jednoduchý kožný test na tuberkulózu, ktorý sa používal až do šesťdesiatych rokov.
  • Zistil, že telá dojčených detí bojujú s baktériami účinnejšie v porovnaní s deťmi, ktoré boli kŕmené z fľaše.

Doktor Moro odišiel z univerzity v Heidelbergu v roku 1936 a do roku 1948 pracoval ako súkromný detský lekár.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov