Zaujímavosti

Tibetskí mnísi a indickí jogíni a ich nadľudské schopnosti

Tibetskí mnísi a indickí jogíni a ich nadľudské schopnosti

videní: 4.0K

Tibetskí mnísi a indickí jogíni dokážu svoje telo kontrolovať – dovolíme si povedať – až nadľudským spôsobom. Sú schopní ho ovládať spôsobom, ktorý presahuje rámec nášho chápania. Diváci žasnú nad pozoruhodnými schopnosťami prežiť veľmi ťažké životné podmienky či preukázať úžasnú fyzickú zdatnosť.

Napríklad mnísi, ktorí žijú v tibetských Himalájach musia vzdorovať extrémnemu chladu, ktoré panuje v ich krajine. Venujú sa pestovaniu sústavy „tummo“ („vnútorný oheň“) formou každodennej niekoľkohodinovej meditácie, pri ktorej sa intenzívne zameriavajú na plameň tepla vo vnútri vlastného tela. Po zvládnutí tejto výzvy sa musia podrobiť ďalšej skúške. Ak by na ňu neboli dostatočne pripravení, mohli by pri nej zaplatiť životom. Napriek tomu, že táto skúška od toho, kto ju podstúpi, nevyžaduje nič iné než sedieť a ticho meditovať, život kandidáta ohrozuje prostredie, v ktorom ju musí podstúpiť.

Mnísi meditujú pod šírim nebom v mrazivom vysokohorskom prostredí. Oblečení sú len v tunike z tenkej tkaniny, ktorá je namočená v ľadovej vode. Skúška vyžaduje, aby mních tuniku dokonale vysušil iba prostredníctvom tepla svojho tela, a považuje sa za splnenú, keď mních zdanlivo nesplniteľnú úlohu dokáže úspešne absolvovať tri krát za sebou behom jedného sedenia. Následne sa však oblieka už len do danej tuniky, pretože dokázal, že teplejší odev nepotrebuje. Skutočnosť, že človek niečo také dokáže, je neuveriteľná a prax je o niečom oveľa „vyššom“ ako len o vyvíjaní tepla. Celý systém je postavený na istej ideológii. Mnísi veria, že keď svojim telom vyvíjajú teplo, spaľujú nečisté myšlienky a osviežujú svojho ducha. Veria, že zdravá myseľ vedie k zdravému telu, a v mnohých ohľadoch sa ich názor osvedčil.

Hlbší význam, ktorý toto cvičenie má, je nepopierateľnou skutočnosťou, že títo svätí muži posunuli hranice toho, čo ľudská myseľ ale aj celkovo ľudská bytosť vie a môže dokázať. Mnoho ďalších nadprirodzených schopností preukázali aj indickí jogíni, na ktorých sa bližšie pozrieme v druhej časti článku Nadľudské schopnosti tibetských mníchov a indických jogínov.

Zdroj: Maxpixel | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov