Zaujímavosti

Dánsko vyprodukovalo takmer polovicu svojej energie vetrom


videní: 1.6K

Dánsko je na dobrej ceste k tomu, aby sa stalo uhlíkovo neutrálnou krajinou. V roku 2019 pokrylo 47 % domácej spotreby elektrickej energie, čo je neuveriteľne vysoké percento.

Európske krajiny si vybudovali vedúce postavenie v oblasti veternej energie a Dánsko je určite na špičke rebríčka. Zo 47 % elektrickej energie vyrábanej vetrom pochádza väčšina z pobrežných zdrojov (29 %).  Hlavným prispievateľom je čiastočne otvorenie morskej veternej farmy Horns Rev 3 v Severnom mori.

Dánsko vyprodukovalo takmer polovicu svojej energie vetrom

Horns Rev 3 je veterná farma na mori s kapacitou 400 MW navrhnutá a prevádzkovaná švédskou štátnou energetickou spoločnosťou Vattenfall Vindkraft. Od veternej farmy sa očakáva dodávka energie do približne 450 000 dánskych domácností.  Dánsko s takmer 6 miliónmi obyvateľov tvorí väčšinou polostrov, ktorý je po veľkej časti svojej dĺžky obklopený vodou.

Samotná geografia však nestačí na výrobu obnoviteľnej energie. Dánsko začalo tiež včas investovať do veternej energie a zaviedlo celý rad podporných politík pre obnoviteľné zdroje energie. V dôsledku toho sa krajina stala lídrom vo výrobe veternej energie a vo výrobe veterných turbín.

Dánsko ale neplánuje spomaliť. Ich cieľom do roku 2020 bolo vyrobiť 30% energie z obnoviteľných zdrojov, ktorý s ľahkosťou prekonali. Súčasným cieľom je do roku 2030 znížiť emisie skleníkových plynov o 70%. Krajina minulý rok dokonca schválila zákon o klíme, ktorý nariaďuje zvýšenie podielu elektriny z obnoviteľných zdrojov energie na 100%.

Dánsko vyprodukovalo takmer polovicu svojej energie vetrom

Podľa nedávnej správy pochádza 38,4% energie spotrebovanej v sektore vykurovania v Dánsku z obnoviteľných zdrojov, aj keď prevažná časť je stále biomasa. Elektrické autá sú v Dánsku čoraz obľúbenejšie a 10% energie na dopravu pochádza z obnoviteľných zdrojov. Celkovo vyše 30% energie v krajine pochádza z obnoviteľných zdrojov. Ak bude Dánsko úspešné aj naďalej, zvýšia latku a budú príkladom pre ďalšie krajiny.

Dánske kráľovstvo je najmenšou škandinávskou, ale s Grónskom druhou najväčšou európskou krajinou. V súčasnosti má vysokú životnú úroveň a vyspelé hospodárstvo. Môžeme len dúfať, že táto krajina bude inšpiratívnym príkladom pre ďalšie štáty, ktoré ju budú nasledovať. Prijal by si takýto život aj na Slovensku?

 

Zdroj: zmescience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov