Zaujímavosti

Smartfóny: Aké chyby robíme pri ich používaní?

smartfóny

videní: 2.3K

Potrebuješ ho mať blízko kvôli budíku alebo dokonca môžeš sledovať kvalitu spánku pre zdravotné účely. Tvoj mobilný telefón však nie je až takým dobrým spoločníkom pri spánku, ako by sa mohlo zdať! Okrem spania ti telefón škodí aj počas dňa viac, ako si uvedomuješ. V dnešnej dobe, keď sú smartfóny súčasťou každej minúty nášho života je ťažké tomu uveriť…

Smartfóny a spánok

5 chýb, ktoré všetci robíme pri používaní našich smartfónov

Smartfóny sú v podstate elektromagnetické vysielače a prijímače. To znamená, že vysielajú rádiové vlny. Aj keď to ešte nebolo dokázané, výskum naďalej naznačuje, že tieto vlny môžu po dlhých hodinách pôsobiť na tvoj mozog. Prinajmenšom ťa môže prebudiť zo spánku nejaké upozornenie. Ak nie je možné, aby si telefón úplne vypol alebo ho nechal v inej miestnosti, keď spíš, skús ho ponechať aspoň v režime v lietadlo.

Vystavenie modrému svetlu po dlhú dobu

5 chýb, ktoré všetci robíme pri používaní našich smartfónov

Svetlo z obrazovky potláča melatonín , čo je hormón, ktorý reguluje tvoj spánkový cyklus. To je ďalší dôvod, prečo by mobil nemal byť v tvojej blízkosti, kým spíš. Modré svetlo tiež spôsobuje bolesti hlavy a problémy s očami a zrakom. Skús na telefóne nastaviť úroveň osvetlenia a zapnúť filter modrého svetla.

Použitie so slabým signálom

smartfóny

Keď na telefóne vidíš slabý signál, znamená to, že tvoj telefón vydáva silnejší signál ako vysielač. Viac energie vydávanej z tvojho mobilného telefónu znamená väčšie poškodenie tvojho zdravia. Devra Davis , autorka časopisu Disconnect: Pravda o žiarení mobilných telefónov, čo priemysel robí, aby ju skryl a ako chrániť svoju rodinu, odporúča používať pevnú linku alebo udržiavať telefón čo najďalej od seba, keď je signál nízky. Tento stav spôsobuje tiež zahrievanie telefónu, čo predstavuje ďalšie nebezpečenstvo.

Udržiavanie kontaktu s pokožkou

5 chýb, ktoré všetci robíme pri používaní našich smartfónov

Existuje niekoľko štúdií, ktoré sa zameriavajú na to, ako sú prepojené smartfóny a rakovina. Konkrétne ide o ich prenosový signál okolo 900 MHz, vďaka čomu sa telefón zahrieva. Tvoja pokožka ľahko absorbuje teplo v malých kúskoch zakaždým, keď telefón budeš držať blízko svojho tela. Aj keď neexistujú žiadne iné preukázané účinky vysokofrekvenčného žiarenia na ľudský organizmus, faktom zostáva, že absorpčný pomer sa dramaticky znižuje, keď si medzi sebou a telefónom udržiavaš určitú vzdialenosť.

Pozeráme sa na smartfóny so zlým držaním tela

smartfóny

Je známe, že používanie mobilných telefónov spôsobuje ochorenia ramien, ako je napríklad tendosynovitída. Existuje ďalší zdravotný stav nadobudnutý vďaka mobilnému telefónu nazývaný „textový krk“. Ako už názov napovedá, keď ohneš krk dopredu a pozeráš sa na obrazovku, postupne sa zvyšuje tlak na krčnú chrbticu. A časom, váha, ktorú máš na krku, môže byť päťkrát vyššia ako skutočná hmotnosť hlavy. To spôsobuje bolesť krku a abnormality držania tela. Drž preto telefón v úrovni očí a krk čo najpriamejší.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov