Foto

V Nepále sa koná festival, ktorý ďakuje psom za to, že sú našimi priateľmi


videní: 2.1K

Pes je vraj najlepší priateľ človeka a každý majiteľ sa o tomto domnení určite nenechá dlho presviedčať. Psy nás bezpodmienečne milujú, zbožňujú našu prítomnosť, nie sú náročné. Vďaka nim si ceníme aj tie najmenšie chvíľky života.

Ak s tým súhlasíš, mám pre teba dobrý tip, kde budeš s radosťou stáť a hladkať všetky psy okolo seba. Ľudia v Nepále si vybrali špeciálny deň v roku, aby sa svojim štvornohým spoločníkom poďakovali za priateľstvo a vernosť. Táto slávnosť sa nazýva Kukur Tihar alebo Kukur Puja.

psy festival Nepál

V Rigvede, jednom z najstarších textov hinduizmu, Samara – matka psov – pomáha Indre, vládcovi neba, pri získavaní ukradnutého hovädzieho dobytka. Podľa hinduistickej tradície je pes strážcom a poslom Yamy, pánom a sudcom mŕtvych. Hovorí sa, že psy strážia brány posmrtného života.

Tihar je druhým najväčším nepálskym festivalom a zvyčajne je to oficiálny trojdňový sviatok. Ukazuje úctu nielen starším ľuďom a bohom, ale aj zvieratám, ako sú vrany, psy a kravy, ktoré dlhé roky žijú po našom boku. Prvý deň sú uctievané vrany a havrany a ľudia im na strechy dávajú sladkosti a jedlo.

Celá oslava trvá päť dní a druhý deň je časom na uctievanie našich obľúbených domácich miláčikov tým, že im ponúknu chutné jedlo, ozdobia ich kvetinovými girlandami a na čele ich označí “tika”. Táto červená značka znamená, že zviera je posvätné, veď sa presvedč sám pri fotkách.

Ešte lepšie je to, že oslava sa netýka iba domácich miláčikov, ale aj všetkých túlavých psov, ktorých si cenia rovnako. Toto kráľovské zaobchádzanie so psami je dôsledkom viery, že sú poslami Yami, hinduistického boha smrti. Vraj ide o spôsob, ako upokojiť Boha.

psy nepál festival

psy festival Nepál

psy festival Nepál

psy festival Nepál

psy festival Nepál

psy festival Nepál

psy festival Nepál

psy festival Nepál

psy festival Nepál

Tretí deň je dňom kravy. V hinduizme tento symbol znamená prosperitu a bohatstvo. Vtedy sa im dáva najlepšia tráva a jedlo. Vo večerných hodinách potom začína oslava ohňostrojom a výzdoba domácností, pálenie sviečok a návštevy medzi obyvateľmi.

Bol by si rád súčasťou takéhoto festivalu? Ako oslavuješ svojho domáceho miláčika ty?

 

Zdroj: healthyfoodhouse topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov