Zaujímavosti

Jasnovidci a veštby – Prorok barbarského národa menom Balaam

balaam

videní: 1.8K

Pred nedávnom sme vám priniesli články, v ktorých sme sa pozreli na legendárnu čínsku knihu Premien či Ezechiela. Tentokrát sa pozrieme na ďalšieho zaujímavého jednotlivca, ba dokonca bájnu bytosť, ktorá však skutočne existovala. Píšeme o prorokovi barbarského národa menom Balaam, ktorý je jedným z najkontroverznejších veštcov Starého zákona. Jeho meno znamená v preklade „požierač ľudí“.

Napriek tomu, že Balaam si vyslúžil prívlastok „bezbožný“, táto mytická postava dostahovala medzi pohanmi až neuveriteľnej vážnosti a rešpektu. Dokonca sa často porovnáva s Mojžišom medzi ľudom „vyvoleným“. Niektoré pramene prehlasujú, že Balaam bol jedným zo siedmych pohanských prorokov, ku ktorým patril jeho otec Job, iní zase tvrdia, že jeho predkovia pochádzali od Beoru a on sám žil v Pethore v Mezopotámii. Taktiež sa často uvádza, že bol slepý na jedno oko a chromý na jednu nohu.

Balaam zahájil svoju životnú dráhu ako vykladač snov. Nasledovala kariéra kúzelníka a skončil ako prorok. Tento dar mu umožnil presne predpovedať okamih, kedy sa Boh rozhnevá, a práve tým sa stala jeho schopnosť pre všetkých mimoriadne cennou. Ako spoľahlivý a vierohodný veštec taktiež dosiahol takej povesti, že mu ľudia často lichotili: „Komu žehnáš, je požehnaný, koho preklínaš, je prekliaty.“

O Balaamove služby usiloval aj Balak – vyznávač boha Baala a kráľ Moaba, pohanského štátu bojujúceho v tých časoch v krvavej vojne s Izraelčanmi. Vyslal poslov, aby k nemu slávneho veštca priviedli. Balak, ktorého meno znamená „ničiteľ“, získal moc nad Moabom, keď predtým v Mojžišovej dobe ničil Amoritov. Balaam sa však najprv poradil s Bohom, a keď ten mu zakázal vydať sa s poslami k Balakovi, odmietol ich. Kráľ, ktorému veľmi záležalo na tom, aby veštca proti Izraelčanom získal, za ním poslal svojich poslov znovu s prísľubom ešte väčšieho bohatstva a moci.

Tentokrát mu to Boh dovolil, avšak musel sa riadiť výlučne príkazmi Boha. Ako hovorí príbeh, Balaamove zištné pohnútky Boha rozhnevali a taktiež ho podozrieval, že svoj sľub nesplní. Nasledovala spleť udalostí, ktorá skončila tak, že Balaam požehnal nepriateľa Balaka, miesto prekliatia. Splnil sľub Bohu. Balak zdrvený tým, čo Balaam predviedol, mu dovolil sa vrátiť sa do vlasti. Tam ho za početné zlé skutky ukameňovali.

Zdroj: BoredPanda | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov