Zaujímavosti

Čo je to pilonidálna choroba? Máš ju tiež?

choroba

videní: 4.7K

Každý rok trpia pilonidálnou chorobou 3 z 10 000 ľudí . Aj keď je pravdepodobnejšie, že ju budú mať muži, táto choroba môže postihnúť každého. A je to dosť vážne, pretože si často vyžaduje chirurgický zákrok. Pilonidálna choroba vyzerá ako obyčajný pupienok, ale prináša so sebou oveľa viac problémov.

Čo je to pilonidálna choroba?

Čo je to pilonidálna choroba, ktorá má tendenciu postihovať mladých ľudí a ako sa toho môžete zbaviť

Je to cysta, ktorá sa vyskytuje na hornej časti zadku v blízkosti chvostovej kosti. Môže zostať v pokojnom stave alebo môže robiť problémy. Existuje niekoľko dôvodov, prečo sa to stáva. Pri jednom z nich to môže byť spôsobené traumou v tejto oblasti, ktorá môže viesť k cystám. Taktiež to môže to byť spôsobené zarastenými chĺpkami.

Ako zistiť, či ju máš?

Čo je to pilonidálna choroba, ktorá má tendenciu postihovať mladých ľudí a ako sa toho môžete zbaviť

Táto cysta zvyčajne vyzerá ako veľký pupienok . Pri rôznych činnostiach sa môžeš pri tomto ochorení cítiť nepohodlne. Cysta bolí, zčervená a napučiava. Ak začne robiť problémy, môže sa uvoľniť hnis alebo dokonca krv a môže sa objaviť nepríjemný zápach.

Ako to zvládnuť?

Ak spozoruješ pilonidálnu cystu na svojom tele, je potrebné navštíviť lekára . V tomto prípade samoliečba určite nepomôže. Lekár túto oblasť preskúma a rozhodne o ďalšom ošetrení. Cysta sa zvyčajne odstraňuje chirurgicky a lekár vyberie, ktorá metóda je pre teba tá najvhodnejšia. V prípade infekcie musíš podstúpiť dokonca liečbu antibiotikami.

Kto je v ohrození?

  • Ľudia, ktorí veľa sedia napríklad v práci a za počítačom a majú tiež neaktívny životný štýl, môžu trpieť pilonidálnou cystou omnoho častejšie ako aktívni ľudia.
  • Nadmerné ochlpenie tela a obezita môžu tiež viesť k rozvoju tohto ochorenia.
  • Zvyčajne sa vyskytuje u mužov v puberte a do veku 35 rokov.

Ako sa tomu môžeš vyhnúť?

Čo je to pilonidálna choroba, ktorá má tendenciu postihovať mladých ľudí a ako sa toho môžete zbaviť

V prípade potreby môžeš zmeniť svoj životný štýl a schudnúť. Postaraj sa o túto oblasť svojho života a uistite sa, že máš tiež dostatočnú hygienu. Môžeš si tiež napríklad oholiť chlpy v blízkosti ohrozenej oblasti, aby si čo najviac zabránil tvorbe pilonidálnej cysty.

Zdroj: Brightside topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov