Zaujímavosti

Alcatraz: 6 zaujímavostí o tomto hrôzostrašnom väzení

alcatraz

videní: 3.4K

Alcatraz – legendárne väzenie, ktoré asi nikomu nemusíme predstavovať. Symbol utrpenia, ktorý prezývali aj „hellcatraz“, sa spájal s príbehmi vrahov, násilníkov a najťažších zločincov. Pozrime sa spoločne na 6 zaujímavostí o tomto mieste.

Alcatraz prezývaný aj Skala, nebol odjakživa väzením. Pôvodní obyvatelia poznali túto Bielu skalu ako vzdialený neplodný ostrov. Bol totiž pokrytý bielym trusom pelikánov. Domorodci sa mu vyhýbali, pretože sa domnievali, že na ňom sídlia zlí duchovia a že je vstupom do temného podsvetia.

Keď na tento ostrov narazili Španieli, nazvali ho La Isla de los Alcatraces – teda ostrov pelikánov. Jeho strategický význam však nebrali do úvahy, neskôr získal obranný význam ako ochrana – pevnosť strážiacia Zlatú bránu (Golden Gate).

Stavebné práce na ostrove, ktoré mali dať pevnosti riadne tvary, sa začali v roku 1854. Pri stavbe zomrelo množstvo robotníkov, keďže plánovači stavby nebrali do úvahy zemepisné a meteorologické faktory, ktoré nielen na ostrove, ale aj v okolí nemali nič s priaznivými. Taktiež bol ostrov obmývaný silnými prúdmi, pod pôsobením silného vetra, dažďa či hmly.

Obyvatelia ostrova nemali k dispozícii vodu ani vegetáciu. Prístup k ostrovu bol riskantný a obmedzoval prívod zásob pre obyvateľov. Napriek tomu, že sa okolo pevnosti začalo stavať drevené mesto a snažili sa riešiť dopravnú situáciu stavbou ciest, robotníci tu trpeli zlou stravou a chorobami, ktoré vyústili v smrť. Dielo bolo napriek strastiplnej stavbe dokončené, a to v roku 1859. Zároveň v tomto roku prišli na ostrov prví väzni.

V roku 1861 sa pevnosť stala oficiálnou väznicou pre celú oblasť Tichomorského pobrežia. Väzni boli držaní v strašných podmienkach. Ležali na tvrdej podlahe v malých celách – a to bez hygienického vybavenia. Aj to spôsobilo, že väzni umierali. Postupne sa táto väznica určená pre vojenských a najhorších civilných väzňov stávala povestná široko ďaleko.

Z tejto pevnosti bola minimálna šanca na útek. Viac utekajúcich väzňov zomrelo vplyvom prúdov a zlého počasia, ako zastrelením pri úteku. Zvláštne prúdy vrátili unikajúceho väzňa späť na pobrežie, alebo sa utopil v ľadovej vode.

Zdroj: alcatrazcruises | topdesat

 

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov