Zaujímavosti

Blúdny Holanďan: Strašidelné lode duchov, ktoré aj po rokoch naháňajú strach

Blúdny Holanďan

videní: 3.0K

Tak dlho, ako človek brázdi moria a oceány, tak dlho sa tradujú rôzne historky o strašidelných lodiach. Či už sa tieto hrôzostrašné príbehy zakladajú na zlyhaní ľudského faktoru, prírodných katastrofách či k nim došlo z úplne iných príčin, zdá sa, že veľký počet a veľká frekvencia takých zjavení môže viesť k názoru, že lode duchov skutočne existujú. Jednou z takýchto lodí je aj Blúdny Holanďan.

K jednej z mnohých udalostí došlo v oblasti povestných zradných vôd omývajúcich Mys Dobrej nádeje na juhu Afrického kontinentu. Písal sa rok 1641 a Blúdny Holanďan sa práve vracal do Holandska s nákladom tovaru, ktorý nadobudol behom veľmi úspešnej obchodnej sezóny na Ďalekom východe.

Keď sa koráb blížil k Mysu Dobrej nádeje, kapitán lode van den Decken sa upol k myšlienke vybudovania osady na tomto myse. Táto osada by bola záchytným bodom pre oddych obchodných lodí plaviacich sa touto oblasťou. Tento nápad ho zaujal natoľko, že zabudol pozorovať zmeny počasia. Príliš neskoro si spolu s posádkou uvedomil, že pláva priamo do stredu divokej búrky. Blúdny Holanďan bojoval s búrkou niekoľko hodín a snažil sa udržať na vlnách. Loď narazila na skaly, ktoré spôsobili v trupe veľkú prasklinu.

Legenda hovorí, že kapitán v čase, keď bolo potopenie priam isté, vykríkol: „Ten mys oboplávam, i keby som sa mal plaviť do súdneho dňa!“ Od tejto osudnej chvíle mnoho ľudí a to vrátane turistov, miestnych ale aj členov posádky lodí, tvrdilo, že za búrlivej noci videlo prízrak stratenej lode. A to nie je všetko. Toho, kto stratenú loď zahliadne, postihne niečo strašné a môže i zahynúť.

Také nešťastie sa stalo lodi kráľovského námorníctva Bacchante v roku 1881. Keď na mori míňala Mys Dobrej nádeje, muž v strážnom koši a dôstojník držiaci hliadku tvrdili, že videli zvláštne červené svetlo jasne žiariace na prízraku lodi a uprostred jeho žiary sa rysoval stožiar dvesto metrov vzdialenej brigy. Krátko po tejto udalosti muž spadol z koša a na mieste sa zabil.

Podobnú správu podali aj po 42 rokoch iní námorníci. Tí spomínali, že videli podivné svetlo a rozoznali trup lode s dvomi stožiarmi. Našťastie sa vtedy nikomu nič nestalo.

Zdroj: pinimg | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov