TOP 10

10 na prvý pohľad neškodných stvorení, ktoré môžu byť smrteľne nebezpečné

smrteľne nebezpečné

videní: 3.8K

V detstve nám rodičia opakovali, že včely, sršne a hady môžu byť nebezpečné. Ale premýšľal si niekedy, či sú stopercentne bezpečné všetky rastliny v babkinej záhrade? Tu je zoznam desiatich vecí, repsektíve rastlín a živočíchov, ktoré síce na prvý pohľad môžu vyzerať úplne neškodne, ale opak je pravdou. V skutočnosti môžu byť až smrteľne nebezpečné!

10. Útloň

smrteľne nebezpečné

Stačí jeden letmý pohľad na toto veľko-oké chlpaté stvorenie a tvoje srdce sa roztopí. Ale útloň ti môže spôsobovať vážne problémy. Táto chlpatá bytosť nesie toxín, ktorý uvoľňuje z brachiálnej žľazy po stranách lakťov. V prípade ohrozenia sa toxín dostane útoloňovi do úst, kde sa zmieša so slinami a do tela obete sa dostane cez uhryznutie. To je veľmi bolestivé a toxín môže spôsobiť smrť anafylaktickým šokom.

9. Kokosová palma

pexels-photo-411217

Ak sa ti naskytne podobný pohľad, ako na fotke vyššie, mal by si utekať čo najrýchlejšie do bezpečia. Tieto stromy môžu vyrastať do výšky až 30 metrov a kokosy v tvrdej škrupine môže vážiť až 1,5 kilogramu. Teraz si predstav, že ti padne priamo na hlavu. Následky môžu byť fatálne.

8. Husi

goose-water-bird-nature-bird-66863

Zbláznili sme sa? Husi a smrteľne nebezpečné? Nuž, je to tak. Husi sú veľmi ochranárske a agresívne zvieratá, najmä keď čakajú na vyliahnutie vajíčok. Niektoré plemená sa dokonca používajú ako strážne zvieratá. Určite by si nechcel dostať poriadny kúsanec od nahnevanej husi. A určite určite by si nechcel, aby pohrýzla tvoje dieťa.

7. Ružencovec obyčajný

Nikdy nie je dobrý nápad jesť niečo, čo nepoznáš. Ale v tomto prípade by si mal byť naozaj opatrný aj napriek tomu, že názov tejto rastliny môže evokovať náboženskú modlitbu. Semená sa používajú pri výrobe šperkov, no niektoré kmene ich používali na výrobu smrteľnej zbrane. Jedno semeno, ktoré obsahuje vysoko jedovatý abrín, stačí na zabitie dospelého človeka.

6. Veverice

pexels-photo-214103

Tieto zvieratá, obyčajne obývajúce mestské parky, nie sú zvyčajne agresívne. Pravdepodobne si sa ich už pokúšal kŕmiť, ale popravde by si to robiť nemal. Pre svoje vlastné bezpečie. Akonáhle sa cítia ohrozené, môžu ťa pohrýzť. Samotné pohryzenie nemusí byť nutne smrteľne nebezpečné, no je známe, že veverice šíria mnohé choroby vrátane salmonely, encefalitídy či besnoty.

5. Vtákopysk

By Chemical Heritage Foundation, CC BY-SA 3.0, Link

By Chemical Heritage Foundation, CC BY-SA 3.0Link

Vtákopysk je pozoruhodný nielen svojim nezvyčajným vzhľadom, ale aj jedovatými žľazami umiestnenými na zadných ostrohách. Hoci jed nie je smrteľný pre ľudí, viacero ľudí potvrdilo, že bolesť je tak neznesiteľná, že obeť môže úplne paralyzovať. Hoci je pravdou, že jedovaté žľazy majú len samce, určite mu nebudeš kontrolovať pohlavie, keď ho uvidíš, ako sa k tebe pomaly približuje.

4. Rozpuk jedovatý

Rastlina, ktorá je notoricka známa tým, že zabila Socrata. Rozpuk jedovatý je považovaný za najsilnejšiu toxickú rastlinu v Severnej Amerike. Ľudia si ho ľahko so zelerom alebo petržlenom. Celá rastlina, vrátane kvetov, je však jedovatá. Smrť môže po požití nastať v priebehu niekoľkých hodín. Nepokúšaj sa ho ani dotknúť.

3. Hapalochlaena

octopusues

Milá maličká farebná chobotnička, povieš si. Omyl, ktorý ťa môže stáť život. Tieto farebné bytosti sa nachádzajú na koralových útesoch v tichomorskom a indickom oceáne, od Japonska až po Austráliu. Ich uhryznutie je malé a často bezbolestné, pričom mnoho obetí si neuvedomuje, že boli pohryzené, až kým sa nezačnú objavovať respiračné problémy  a paralýza. Liečba prvej pomoci zahŕňa tlak na ranu a umelé dýchanie, až kým ochromenie nezmizne a obeť opäť získa schopnosť dýchať sama.

2. Stromárka (pralesnička) drobná

By Cliff - originally posted to Flickr as Poison Dart Frog (Dendrobates azureu), CC BY 2.0, Link

By Cliff – originally posted to Flickr as Poison Dart Frog (Dendrobates azureu)CC BY 2.0Link

Zdá sa, že v prírode platí pravidlo “čím farebnejšie zviera, tým jedovatejšie”. Ďalším príkladom je stromárka, alebo pralesnička drobná, v angličtine nazývana dart frog, pretože Indiáni z jej jedu vytvárali smrtiace šípky. Táto žaba veľká len niekoľko centimetrov ťa bez milosti dokáže pripraviť o život. Našťastie, tieto konkrétne druhy žijú v Južnej a Strednej Amerike, ale v iných častiach sveta existujú iné nebezpečné druhy žiab a ropúch.

1. Automat

vending-machines-276171_1920

Naozaj to myslíme vážne. Zdá sa, že predajné automaty v Spojených štátoch zabíjajú 4- až 6-krát viac ľudí, než žraloky. Nikdy nebojuj s automatom. Ak ti v ňom uviazne vec, radšej si v duchu zanadávaj a nechaj ju tam, alebo vhoď mince a skús znova, alebo zavolaj na telefónne číslo na automate. NIKDY sa ale nepokúšaj automat nakláňať. Môže ti ublížiť aj vtedy, ak je nainštalovaný správne.

Zdroj: brightside / topdesať

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov