Zaujímavosti

Zima je už tu! Kam na nezabudnuteľnú dovolenku?


videní: 1.6K

Zima sa nezadržateľne blíži a s ňou sa opäť ponúka otázka, kam sa tento rok vydať za snehom? Ak si sa v tomto roku rozhodol preskúmať vysokohorské masívy v zahraničí, prinášame ti päť tipov na dokonalé zimné prázdniny vo vyhlásených európskych rezortoch. Vyberú si medzi nimi hľadači rozprávkových scenérií, zamilované páry, rodiny s deťmi i milovníci zhýralého luxusu. Aké je to pravé miesto práve pre teba?

1. Cortina D’Ampezzo – Taliansko: Olympijský klenot nielen pre lyžiarov

Tento skvost talianskych Dolomitov sa právom ocitol na zozname svetového dedičstva UNESCO. Cortinu, ktorá bude v roku 2026 už druhýkrát hostiť Zimné olympijské hry, každoročne navštevujú zástupy turistov z celého sveta, ktorí tu hľadajú buď športové vyžitie alebo chcú jednoducho uniknúť z reality vďaka rade voľnočasových aktivít, ktoré stredisko ponúka. Aj z toho dôvodu narastá počet ľudí v meste počas zimnej sezóny minimálne desaťnásobne! Hlavné promenádu ​​Corsa Italia lemujú luxusné obchodíky s oblečením a šperky, útulné kaviarne a prívetivé reštaurácie. Mnohí turisti si tu preto vystačia celý deň bez toho, že by sa ocitli na svahu. Na svoje si tu prídu aj milovníci luxusného ubytovanie – Cortina D’Ampezzo je totiž domovom mnohých päťhviezdičkových hotelov, medzi ktorými pomyselne kraľujú hotely Cristallo alebo Miramonti Majestic Grand Hotel, v ktorom býval James Bond počas svojho dobrodružstva vo filme Len pre tvoje oči. Cortina je obľúbenou zimnou destináciou nielen obyčajných turistov, zima v tejto oblasti učarovala  napríklad Frankovi Sinatrovi, Ernestovi Hemingwayovi alebo Audrey Hepburn.

2. Heiligenblut am Grossglockner – Rakúsko: Romantika pod ľadovcom

zima

Na úpätí najvyššieho rakúskeho vrcholu sa zastavil čas. To dôjde každému milovníkovi zimných športov, ktorý vstúpi na územie vysokohorskej dedinky Heiligenblut, nad ktorou sa týči práve prírodné dominanta Vysokých Taur – Grossglockner (3 798 m.n.m.). Dominantou usadlosti je gotický kostol Vincenta, v ktorého útrobách bola v 13. storočí uložená ampulka s krvou Ježiša Krista. Oblasť sa tak na mnohé roky stala cieľom pútnikov z celej Európy. V druhej polovici 20. storočia sa pokladá Heiligenblut za raj zjazdového lyžovania a freeridových terénov. Zima tu ponúka dychberúce panoramatické výjavy pri lyžovaní v najvyššej nadmorskej výške v celom Rakúsku. zenová atmosféra v dedine je skutočným balzamom na dušu, a preto sa pobyt v niektorej z horských chát oplatí predovšetkým rodinám s deťmi či zamilovaným párom, ktoré spolu chcú uniknúť mimo civilizáciu. “Ski resort Heiligenblut nepatrí medzi tie najväčšie, má ale svoje neodcudziteľné čaro. Ponúka približne 50 kilometrov zjazdoviek, predovšetkým červených, ktoré sú ale umiestnené v unikátnom teréne medzi mnohými trojtisícovými vrcholmi,” komentuje Jan Štádler, marketingový riaditeľ obchodnej siete Hervis, ktorý zároveň upozorňuje na jedinečnú príležitosť získať jednodňový skipas nielen na skvele upravené svahy najvyššej hory Rakúska, ale aj do ďalších 10 európskych rezortov.

3. Saas-Fee – Švajčiarsko: Vianočné idylka s Georgom Michaelom

Pri príchode do vysokohorského letoviska vo frankofónnom kantóne Valais zaparkujete na odľahlom parkovisku a vydáte sa po svojich. Zimné stredisko Saas-Fee patrí totiž medzi tie švajčiarska mestečka, ktorá nepovoľujú do svojich ulíc vjazd autom. Odmenou vám budú uzučké uličky so všetkou občianskou vybavenosťou krčiace sa pod impozantnými ľadovcovými masívy, medzi ktorými vyniká predovšetkým najvyšší vrchol Švajčiarska – ľadovec Dom. Tunajší areál patrí medzi vôbec najvyhľadávanejšie zimné destinácie vo Švajčiarskych Alpách, čomu zodpovedá aj široká škála atrakcií zábavného i kultúrneho vyžitia. Naobedujete sa tu v najvyššie položenej reštaurácii sveta, po dni na zjazdovke sa môžete pokochať krásami rozsiahleho komplexu ľadovcových jaskýň. “Saas-Fee je obľúbenou destináciou v zime aj v lete, a to vďaka ľadovcom, na ktorých sa drží snehová pokrývka po celý rok,” vysvetľuje Štádler, a dodáva: “Medzi 100 kilometrami prevažne červených zjazdárskych tratí jazdí najvyššie položená podzemná lanová dráha na svete, čo je samo o sebe zážitkom.”
Prekrásna zima, pohlcujúce atmosféra a veľa miest k návšteve – to všetko je zárukou, že sa počas dovolenky v Saas-Fee rozhodne nebudete nudiť. A tiež dôvodom, prečo práve na tomto mieste George Michael spomínal na svoje posledne Vianoce vo videoklipe k piesni s rovnakým názvom. Na rozdiel od neho tu ale väčšina návštevníkov prežíva ďaleko šťastnejšie chvíle.

4. Hinterstoder – Rakúsko: Dokonalé zjazdovky len 4 hodiny od Prahy

Hinterstoder, Blick von Alpine Lodge Edelweiss nach SW, im Hintergrund Ostrawitz (1823m), Spitzmauer (2446m)

Hinterstoder je jedným z tých miest, ktoré sú pre zimnú lyžiarsku dovolenku ako stvorené. Rodisko legendárneho rakúskeho zjazdára Hannesa Trinkl, obklopené masívmi hornourakouských Mŕtvych hôr, považuje mnoho turistov za ideálne pre víkendovú návštevu. A vskutku, ak sa sem vydáte z Prahy, ocitnete sa na zjazdovke len za 4 hodiny. Aj cez to, že ide o skromný ski rezort, návštevnosť tu býva raketová, a pohybuje sa rádovo v tisíckach návštevníkov. Prevýšenie zjazdoviek často presahuje hranicu 1 200 m.n.m., a hoci je tu najviac stredne náročných červených tratí, dostatočný počet modrých poskytuje ideálnu príležitosť začínajúcim lyžiarom, zatiaľ čo obzvlášť strmé čierne zjazdovky uspokoja milovníkov adrenalínu – za zmienku stojí trať s obdivuhodným šesťdesiatpercentným sklonom, ktorá je skvelým miestom pre organizovanie pretekov v Super G a klasickom i obrovskom slalome. Miestni obyvatelia navyše veľmi dobre vedia, že turizmus a zima sú zdrojom ich obživy. Z toho dôvodu sa vstupom do Hinterstoder dostávate do maximálne priateľského prostredia s mnohými turistickými atrakciami, ako sú školy paraglidingu alebo nočné bežkárske túry do horských chát rozosiatych po okolí. To všetko sa odohráva v kulisách malebnej rakúskej dedinky uprostred krištáľovo čistej prírody, ktorej nepoškvrnenosť je dôsledkom rakúskeho dôrazu na ochranu klímy a životného prostredia.

5. Courchevel – Francúzsko: Zima po boku hollywoodskych hviezd

Ak si za cieľ svojej zimnej dovolenky zvolíš francúzsky Courchevel, priprav sa, že to nebude najlacnejšia zima v tvojom živote. Vstupom do ski rezortu Les Trois Vallées sa pred tebou totiž otvára brána najrozsiahlejšieho zimného strediska na svete s viac ako 600 kilometrami zjazdových trás, ktoré sú v dnešnej dobe považované za synonymum luxusu, prepychu a pôžitkárstva. V uliciach vysokohorskej usadlosti sa budeš stretávať s členmi kráľovských rodín, ruskými oligarchami i svetovými celebritami, ktoré tu každoročne hľadajú odpočinok a únik pred novinármi. Courchevel je najvyššie položené miesto zo 6 mestečiek, ktoré spájajú zjazdovky, bežkárske trate, lanovky, vleky či trasy horských autobusov, a je oázou prominentov nadnárodného formátu. Práve tu nájdeme mnoho päťhviezdičkových a pre Francúzsko špecifických šestihvězdičkových hotelov (alebo aj palácov), takmer 10 michelinských reštaurácií s najväčšou koncentráciou počtu hviezdičiek na jednom mieste, či centrálny bulvár s obchodmi prepychových značiek. Dopravnú dostupnosť zaisťuje medzinárodné letisko medzi vrcholkami Francúzskych Álp, ktoré je vybavené jednou kratučkou dráhou. Pilotovať tu však môžu len skúsení letci so špeciálnym oprávnením a výcvikom pre pristávanie v extrémne hornatých terénoch. Nie nadarmo bolo courchevelské letisko vyhlásené ako siedme najnebezpečnejšie letisko na svete.

Zdroj: topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov