Zaujímavosti

Slovensko zažilo tento rok najlepšiu letnú sezónu, prispel si k tomu aj ty?


videní: 1.8K

Aj keď je už leto dávno preč a my sa skôr chystáme na zimnú sezónu, treba si pripomenúť, čoho bolo Slovensko tohto roku svedkom. Ide o rekordný nárast počtu prenocovaní domácich, ale aj zahraničných návštevníkov.

Slovenská príroda je nielen malebná, ale aj bohatá na nevšednosti a rarity. Tatry sú rozlohou najmenšími veľhorami sveta s mimoriadnou koncentráciou krás uprostred hlbokých dolín a nebotyčných skalných štítov. Je zaujímavé pozorovať aj regeneráciu kilometrov lesa po veternej smršti z roku 2004. Národný park Slovenský kras je najväčším krasovým územím v strednej Európe. Ochtinská aragonitová jaskyňa je jedinou jaskyňou svojho druhu v Európe. Cez letnú sezónu teda bolo čo navštevovať.

Slovensko zažilo tento rok najlepšiu letnú sezónu

A všeobecne. Slovensko je síce malá krajina, ale miest na obdivovanie máme neúrekom. Viac ako 40 % územia krajiny tvoria lesy, čo zo Slovenska robí jednu z najlesnatejších krajín Európy. Po desiatich rokoch, teda od krízy v roku 2009, máme za sebou najlepšiu letnú sezónu. Cestovný ruch treba ale vnímať ako komplex odvetví, ktoré tvorí niekoľko desiatok tisíc podnikateľov, z toho 90 % tvoria mikro a malé podniky.

A aj keď sa to možno nezdá, cestovný ruch na Slovensku živí viac ako 160 000 ľudí. Väčší počet turistov znamená aj vyššiu spotrebu, a tým aj vyšší výber spotrebných daní a ďalší rozvoj služieb v regiónoch, z čoho profitujú aj miestne samosprávy. Takže sa zdá, že cestovanie po Slovensku robí všetkým stranám iba radosť.

Slovensko zažilo tento rok najlepšiu letnú sezónu

Za všetky tieto pozitívne správy môže najmä zavedenie príspevku na rekreáciu, respektíve rekreačných poukazov pre zamestnancov. Tento nástroj uprednostňujú ľudia hlavne v rodinných penziónoch a malých ubytovacích zariadeniach. Pokiaľ si ešte nevyužil dostupný príspevok, mal by si tak urobiť do konca tohto roka. Zamestnávateľ ti zo sumy ubytovania alebo pobytového balíka vráti 55 % zaplatenej ceny. A to sa oplatí!

A naši slovenskí turisti si na letnú sezónu nevyberali len klasické destinácie, ako sú Vysoké a Nízke Tatry, Orava či Kysuce. Tento rok zabodovali aj najmenej turisticky rozvinuté oblasti na Slovensku, ako Gemer, Šariš a Zemplín. Pevne verím, že tento cestovateľský boom Slovenskom ešte pretrvá a pokoríme aj zimnú sezónu!

Lyžiar, Zima, Lyže, Sneh, Hory, Slovensko, Čertovica

 

Zdroj: teraz.sktopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov