Zaujímavosti

Strašidelné domy: Cumnor House v Oxfordshire

Strašidelné domy: Cumnor House v Oxfordshire

videní: 1.6K

V prvej časti série Strašidelné domy sme vám predstavili sídlo v Leedse v Yorkshire s názvom Temple Newsam House, ktoré bolo počas svojej existencie svedkom mnohých politických intríg, úmrtí a vrážd. Možno aj pre to, zdá sa, ho obývajú aj iné než živé bytosti. V druhej časti článku Strašidelné domy sa pozrieme na ďalšie miesta, kde je výskyt duchov a iných paranormálnych javov oveľa vyšší, ako hocikde inde. Poďme teda na to.

Ďalšia kráľovská rezidencia, ktorá zažila mnoho utrpenia a politických intríg, je Cumnor House v Oxfordshire. V 16. storočí poskytoval domov lordovi Robertovi Dudleyovi a jeho manželke Amy Robsartovej. Dudley bol dôverným priateľom kráľovny Alžbety I. a v ranom období jej vlády sa od boku mladej panovníčky ani nepohol.

Zvesti o nadchádzajúcom kráľovskom zväzku sa ukázali ako pravdivé, avšak lord Dudley bol v tom čase už ženatý. V honbe za mocou a priazňou kráľovny svoju prvú manželku opustil. Amy si bola príliš dobre vedomá toho, že práve ona je jedinou prekážkou, ktorá bráni Dudleymu stať sa kráľom.

V obavách o svoj život sa uchýlila na Cumnor v doprovode svojich najvernejších sluhov. Boal doslova posadnutá obavou o svoj život. Za týchto okolností sa jej však ani nemôžeme čudovať. Žila v pocite nebezpečenstva a zo strachu, že bude otrávená, úzkostlivo dbala na to, čo konzumuje. Neodvážila sa ani vychádzať z domu, hoci milovala priľahlé parky a lúky.

Napriek všetkým opatreniam svojmu osudu neunikla. Jedného dňa, keď ostala v dome sama, po tom, čo všetci odišli na výročný trh, stala sa jej nehoda, a keď sa služobníctvo vrátilo, našli jej polámané telo na úpätí schodiska. Začalo sa špekulovať a klebetiť, čo sa vlastne stalo. Kráľovná a Dudley sa stali hlavnými podozrivými. Škandál donútil Alžbetu, aby sa vzdala plánov na sobáš s lordom Dudleym, pretože by iba potvrdil špekulácie a dohady. Ako „odškodnenie“ menovala Roberta Dudleyho grófom z Leicesteru. Zostali dobrými priateľmi až do Robertovej smrti v roku 1564.

Pravda o záhadnej smrti Amy nebola nikdy zistená. Snáď aj kvôli tomu sa jej nepokojná duša často zjavuje a blúdi v okolí schodiska. Nakoniec to prinútilo majiteľov schodisko odstrániť. Duch sa však zjavovať neprestal. Presunul sa do priľahlých záhrad a parkov.

Zdroj: Geograph | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov