Zaujímavosti

Strašidelné domy: Temple Newsam House v Leedse

Strašidelné domy: Temple Newsam House v Leedse

videní: 1.7K

Udalosti, ktoré mnohí nazývajú ako nadprirodzené, sa dejú po celom svete. Existujú však miesta, kde sa vyskytujú v oveľa väčšej miere, ako hocikde inde. Roky plynú a strašidelné domy – ktoré sú taktiež miestom týchto paranormálnych javov – sú inšpiratívnymi pre spisovateľov či filmárov. Ľudí od pradávna tieto javy fascinovali. Pozrime sa teraz spoločne na pár príkladov strašidelných domov.

Temple Newsam House v Leedse v západnom Yorkshire je imponujúcim domom z tudorovsko-jakubskej doby. Je obklopený takmer 500 hektármi parkov a nekončiacich lúk. Sídlo na tomto mieste je zaznamenané už v Domesday Book (Pozemková kniha) z roku 1086. V 12. storočí sa toto sídlo stalo majetkom Templárskych rytierov. V 15. storočí zmenilo majiteľa a novým majiteľom sa stala rodina Thomasa lorda Darcyhoo, priateľa kardinála Wolseya, ktorý sa stal prvým z množstva majiteľov dostavených častí, ktoré na rovnakom mieste stoja dodnes. Keď bol Darcy sťatý za účasť na vzbure pri Púti milosti (Pilgrimage of Grace), Henrich VIII. jeho dom skonfiškoval a dal ho svojej neteri Lennoxovej. V malebnom, historickom prostredí sídla, sa narodil Henrich, lord Darnley, ktorého meno nesie najslávnejšie komnata domu. Tu vyrastal obklopený politickými intrigami, ktoré vyústili do jeho zväzku s kráľovnou Máriou. Búrlivé manželstvo vyústilo v záhadnú vraždu Darnleyho. Následne dom skonfiškovala Alžbeta I. a sídlo prešlo rukami viacerých majiteľov, ktorí vzhľad sídla zmenili. Čo sa však nezmenilo bolo to, že sa na mieste aj naďalej kuli intrigy a politické sváry. Možno aj pre to všetko, čo sa v sídle dialo, sa zdá, že nie je domovom len živých.

Behom existencie tejto stavby, bolo v mnohých miestnostiach spozorovaných mnoho rôznych duchov. A to predovšetkým v Darnleyovej komnate. Taktiež sa často zjavuje templársky rytier, ktorý stavbu stráži. Medzi inými aj strašidelný prízrak chlapčeka, ktorý sa vynorí z príborníku a s bolestnými a úzkostlivými výkrikmi prejde miestnosťou. V objekte sa taktiež zjavuje aj Modrá dáma, duch Mary Ingramovej, ktorej portrét visí v jednej z izieb a mnoho iných. Ak patríte k ľuďom, ktorých nadprirodzené javy fascinujú, rozhodne odporúčame sídlo navštíviť.

Zdroj: Flickr | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov