Zaujímavosti

Vek faraónov a neuveriteľné stavby: pyramídy – 2. časť

Vek faraónov a neuveriteľné stavby: pyramídy - 2. časť

videní: 3.0K

V prvej časti článku Vek faraónov a neuveriteľné stavby sme sa pozastavili nad neuveriteľným úsilím, ktoré museli stavitelia vynaložiť na to, aby vo svojej dobe monumenty akými boli pyramídy dokázali postaviť. Taktiež sme si povedali, že vek pyramíd začal práve Cheops. Egyptológovia sa však domnievajú, že pyramídy majú aj nejaký ďalší – skrytý význam. Pozrime sa na to, s akou presnosťou boli stavané.

Pri podrobnejšom skúmaní pyramíd prišli niektorí bádatelia s názorom, že pyramídy musia mať aj ďalší – skrytý význam. Napríklad taká Cheopsova pyramída v Gíze a jej pohrebná komora je totiž väčšia ako v iných pyramídach a je vybudovaná s maximálnou starostlivosťou. Je dokonca vybavená zvláštnou šachtou s malým priemerom, ktorá prebieha v dokonale zvislej dráhe celou výškou stavby z pohrebnej komory až ku vrcholu pyramídy. Vertikála je tak presná, že niektorí egyptológovia veria, že bola určená k tomu, aby viedla faraónovho Kaa (pozn. autora – Kaa, tj. ochranného ducha či „duševného dvojníka“ človeka či boha, ktorý tvoril jeho nemateriálnu zložku). Taktiež sa má za to, že Cheopsova pyramída spoločne s dvomi menšími stojacimi neďaleko symbolizuje súhvezdie Orionu na Zemi. Túto teóriu podporuje aj fakt, že súhvezdie Orionu malo pre Egypťanov mimoriadny význam.

To však nie je všetko. Hrany pyramíd sú orientované presne na svetové strany. Egypťania používali presný geografický sever, ktorý je na rozdiel od magnetického severného pólu v presnom postavení k osi zemskej rotácie. Aj tieto zistenia len poukazujú na to, aké výpočty boli schopní uskutočniť a aké znalosti mali o našej planéte. Predpokladá sa, že vedeli o tom, že Zem krúži okolo vlastnej osi a že je otáčajúcou sa guľou. Veľkú pyramídu pretína 30. rovnobežka severnej šírky a určuje presne tretinovú vzdialenosť medzi severným pólom a rovníkom. Cheopsova pyramída v Gíze však nie je jedinou zaujímavou.

Napríklad taký chrám Amona-Reho v Karnaku je tiež až „podozrivo“ umiestnený a usporiadaný. Vstupy doň sú postavené tak, že tvoria radu takmer kilometer dlhú a orientovanú od juhovýchodu ku severozápadu pod uhlom 26 stupňov. A presne tento údaj korešponduje s pozíciou slnka pri jeho východe a západe počas dní letného a zimného slnovratu.

Tieto ale aj iné prekvapujúce fakty môžu byť síce náhodou. Ich zhrnutie však náhodné nepripadá. Je ich príliš veľa na to, aby náhodou boli. Pyramídy sú symbolom mystiky a vzbudzujú úžas ľudí na celom svete. O ich ďalších funkciách či významoch sa však môžeme len domnievať a možno ich skrytý význam nikdy neodhalíme.

Zdroj: Foto | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov