Zaujímavosti

TOP10+: Najkrajšie nenáročné izbové rastliny


videní: 13.6K

Ak patríš medzi ľudí, ktorým doma vykape aj kaktus, pretože radšej spácha samovraždu, ako by mal s tebou prežiť ďalší rok, nezúfaj. Izbové rastliny nechcú od teba nič iné, len správnu zálievku a dobré umiestnenie.

Azda každý domáci záhradkár si prešiel fázou, kedy sa z jeho veľkolepej zelenej pýchy stal jedného dňa vyhynutý prales. Ale to nič, začiatky nie sú nikdy jednoduché. Hlavne vtedy, keď sa ti rodinný príslušníci snažia zvelebiť tvoje obydlie nánosom kvetín, o ktorých nevieš absolútne nič, ani názov. O také izbové rastliny je potom nemožné sa postarať, no nie?

Ale nestrácaj nádej. Pokiaľ hľadáš niečo zelené, čo ti skrášli domov, no nechceš sa o to starať ako o psa, prezri si nasledujúce izbové rastliny. Sú nenáročné na údržbu a skôr, ako vykapú ti začnú dávať znamenia, takže keď ich raz za čas poleješ, opäť sa pozviechajú.

Aloe Vera

Aloe vera

Túto rastlinu pozná každý. Je liečivá, množí sa ako divá a pritom jediné, čo od teba bude chcieť, je každé dva týždne jej dať za vrchnák vody. Naozaj. Tento sukulent odjakživa prežíval na púšti, takže aj tvoju ignoráciu znesie. Mal by si ju dať na miesto, kde nie je veľká premávka.

Antúrium

Ant[rium

Ak chceš zelenú doplniť kúskom farieb, výrazne kvety tejto rastliny ťa môžu tešiť až 8 týždňov v roku. Že si nevedel, že ti prežijú doma aj kvety? Stačí poliať raz za týždeň do misky a ona sa už sama napije. Nedávaj ju na priame slnko ani do blízkosti detí či domácich miláčikov, pretože jej listy obsahujú toxickú miazgu. Keď nič viac, tak aspoň ohúriš návštevu svojimi znalosťami prírodopisu.

Asparágus hustokvetý

Asparágus hustokvetý sprengeri (Asparagus densiflorus sprengeri)

V byte väčšinou nenájdeš trávnaté rastliny, ktoré majú ozaj hustú korunu. Malé „ihličnaté“ vrcholky ti môžu visieť na stene alebo sa stať dominantou miestnosti. Má rada slnko, takže sa môžete spolu občas opaľovať aj na balkóne. Ak ju budeš polievať raz za týždeň pri upratovaní, bude ti vďačná.

Lopatkovec wallicov

Lopatkovec Spathiphyllum wallisii

Toto je ideálny parťák do relatívne tmavých miestností aj s nízkou vlhkosťou. Netreba ho ale prelievať, takže by si ho mal naučiť na nejaký pravidelný režim. Napríklad tak, ako si ty v nedeľu poobede spravíš kávu, ulej jeden pohár čistej vody aj lopatkovcu. Za odmenu ti bude kvitnúť bielymi kvetmi aj niekoľkokrát do roka.

Pieprovec

Pieprovec

Toto je ideálna voľba rastliny, ktorú môžeš kombinovať v rôznych farbách a tvaroch. Listy každej odrody sú totižto iné tvarom, textúrou aj farbou, od striebornej po červenú. Letná žienka to ale nie je, takže ju daj niekde do polotieňa. Ak ucítiš, že jej pôda už vysychá, daj jej vodu.

Sanseveria trojpása (Svokrin jazyk)

Súvisiaci obrázok

Táto nenáročná rastlina bude rásť takmer všade, kde ju položíš. Má vysoké listy v tvare meča a je vhodná aj pre začiatočníkov. Ak ju necháš na slnečnom stanovišti, dokonca ti vykvitne. Starať sa o ňu budeš musieť ako o Aloe – keď bude suchá pôda, daj jej troška vody. To je kúzlo sukulentov!

Vianočný kaktus

Vianočný kaktus

Blíži sa to krásne ročné obdobie, kedy obchodné domy predávajú všetko, čo sa čo i len farbou dá primotať k Vianociam. Podobne, ako väčšina kaktusov je aj vianočný kaktus nenáročný. V druhej polovici decembra ti dokonca vykvitne. Má rad slnko ale nemá rád, keď sa mu korienky topia vo vode. Je to kaktus, takže nebude potrebovať zalievať tak často.

Diefenbachia

Difenbachia rastliny

Ak hľadáš niečo výrazné, čo si okamžite získa pozornosť návštevy, Diefenbachia a jej veľké prehnuté listy sú ideálnym kandidátom. Ak má dostatok živín (áno, raz za čas by si mal všetko pohnojiť) a priestoru, vyrastie do obrovských rozmerov. A dokonca jej stačí polotieň.

Dracanea

Dracéna

Rodina týchto rastlín je taká veľká, že ty s tvojím bratrancom z ôsmeho kolena sa môžeš schovať. Všelijaké tvary, farby a veľkosti majú ale jednu spoločnú vlastnosť – majú radi polotieň a nenávidia prelievanie. A ako sme zistili, ani teplo z krbu pre nich nie je príliš lákavé, ale prežije to!

Brečtan

rastliny

Ťahavé rastliny sme tu ešte nemali, ale to neznamená, že sa do bytu nehodia. Brečtan rastie stále, a tak si ho môžeš časom ostrihať do nejakého tvaru. A nebude mu vôbec vadiť, ak ho umiestniš niekde na skriňu a občas ho poleješ.

Monstera skvelá

monstera kvet

Monstera je už dlhé roky základom každého interiéru. Nejde ani tak o jej vzhľad, ako o jej odolnosť. Ľahko sa pestuje, rozmnožuje a prispôsobí sa takmer akémukoľvek prostrediu. Ani málo slnka jej nevadí, takže zvládne aj inkongnito funkciu uprostred knižnice. Teraz nám už len napadá otázka, ako je možné, že Monsteru ešte nemáme?!

Zamiokulkas

rastliny

Z vlastnej skúsenosti môžeme prehlásiť, že tento sukulent je takmer nezničiteľný. Prežil tri ťažké týždne bez dotyku, ale potom sa opäť pozviechal a pučí nové výhonky. A takú rastlinu chce predsa každý! Rastie síce pomaly, ale za to môže mať vekom obrovské rozmery.

Tak čo, inšpirovali sme ťa ku kúpe nového domáce prírastku? Ak si k týmto rastlinám časom vytvoríš vzťah a budeš chcieť, aby sa im aj naďalej darilo, dopraj im raz za čas hnojivo, utri z listov prach alebo ich presaď. Sú síce nenáročné, ale vďačné. A dobrý pocit na srdci ťa neminie.

 

Zdroj: hospodar topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov