Foto

Je to vták alebo mimozemšťan? 10 operencov, s ktorými sa matka príroda vyhrala

Je to vták alebo mimozemšťan? 10 prípadov, kedy sa matka príroda vyhrala

videní: 4.9K

Príroda si na niektorých svojich výtvoroch naozaj dala záležať. Podľa štúdií je na svete približne 10 500 známych druhov vtákov a 21 000 poddruhov. Pri niektorých z nich sa načŕta otázka, či je to naozaj vták, alebo mimozemšťan. 🙂

1. Kondor kráľovský

Kondor kráľovský je zdochlinožrút, ktorý môže mať rozpätie krídel až 2 metre. Kondory sú pre našu planétu veľmi užitočnými tvormi práve kvôli svojim stravovacím návykom: v ekosystéme majú veľmi dôležitú pozíciu, pretože predchádzajú šíreniu chorôb z pozostatkov iných živočíchov. Legendy hovoria, že meno mu dali Mayovia, ktorí ho považovali za akéhosi posla správ od bohov.

2. Skalniak pomarančový

vtak_mimozemstan_11

Skalniak pomarančový je zvláštne vyzerajúci vták pôvodom z Južnej Ameriky. Nájdeš ho v tropických a subtropických skalnatých oblastiach. Typický prečačkaný výzor majú len samce, ktoré, samozrejme, potrebujú zaujať pozornosť samičiek.

3. Rajka pôvabná

Rajka pôvabná je malý vták dlhý približne 25 centimetrov. Ak zaujme polohu ako na fotografii, jej čierne perie dokáže pohltiť až 99,95 % slnečného žiarenia. Vedci dokonca rajku považujú za nový druh, keďže sa nespráva ako ostatné vtáky. Špecifický je aj jej tanec:

4. Bažant zlatý

Zlatý bažant je druh pochádzajúci zo strednej Číny, no je možné ho nájsť aj v Británii, juhozápadnom Škótsku, Španielsku a vo Francúzsku. Je to jeden z farebne najžiarivejších vtákov. Typický pre zlatého bažanta je dlhý chvost. Samica dokáže naklásť 9 až 11 vajec, z ktorých sa po 3 týždňoch vyliahnu mladé bažanty. Zlatý bažant je považovaný za znak šťastia, prosperity a blahobytu.

5. Zobákorožce

Vtáky z čeľade zobákorožcov môžu merať od 30 cm až do 1,3 metra. Sú to všežravce, ktoré sa živia ovocím, hmyzom a dokonca aj menšími zvieratami. Majú však príliš krátky jazyk, kvôli ktorému nedokážu prehĺtať stravu tak, ako iné vtáky. Zobákorožce majú tie najsilnejšie krky spomedzi všetkých vtákov a okrem toho ide o jediný druh vtákov, ktorý má mihalnice. 🙂

6. Fregata bielobruchá

Tento druh fregaty sa nachádza iba na Vianočnom ostrove v Indickom oceáne. Fregata bielobruchá si vyslúžila prezývku “pirát”, pretože sa tak aj správa: zvyčajne sa neobťažuje hľadaním si potravy, ale namiesto toho ju kradne od iných vtákov. Fregaty väčšinou žijú v pároch a samce majú brucho sfarbené dočervena (napriek slovenskému názvu).

7. Lelky

vtak_mimozemstan_4

Vtáky z čeľade lelkovcovitých žijú v strednej a južnej Amerike. Lelky sú nočné vtáky a podľa toho sa aj správajú: v priebehu dňa nelietajú, ale sedia vo vzpriamenej polohe na konároch stromov a snažia sa maskovať, výsledkom čoho je vtipná poloha ako na fotografii. Živia sa chrobákmi, kobylkami a termitmi.

8.  Bažant sedlatý

Bažant sedlatý je v súčasnosti na pokraji vyhynutia v dôsledku degradácie biotopu. Samce bažantov môžu dorásť do veľkosti až 80 centimetrov. Sú typické svetlým chrbtom, modro-fialovým hrudníkom, červenými rohmi a hrebeňom a bielym chvostom.

9. Kondor veľký

Ďalší kondor na zozname, tentokrát kondor veľký (alebo kondor golierkatý) patrí medzi najväčšie lietajúce vtáky na našej planéte. Jeho rozpätie krídiel má bežne viac ako 3 m a jeho hmotnosť môže dosiahnuť 15 kg. Toto ohromujúce stvorenie je najväčším zdochlinožravcom na svete. Je zaujímavé, že samice týchto vtákov znášajú vajce len raz za 2 roky a inkubačná doba je 54 – 58 dní.

10. Kačička mandarínska

Kačička mandarínska pochádza (neprekvapivo) z Číny a Japonska a je širokou verejnosťou považovaná za najkrajšiu kačku na svete. 🙂

Zdroj: BrightSide | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov