Zaujímavosti

Chilkoot trail – zlatokopecký trek severoamerickou divočinou

trek

videní: 1.6K

Americké národné parky ponúkajú milovníkom aktívnej dovolenky veľa možností – od nenáročných prechádzok až po niekoľkodenné túry. Chilkoot trail je menej známy zlatokopecký trek na pomedzí Yukonu a Aljašky. Hoci zlatá horúčka má svoj najväčší boom už dávno za sebou, na 53 km dlhom Chilkoot trail je stále dosť rušno. Aj keď sa na tento trek chodí prevažne v letných mesiacoch – hlavná sezóna trvá až do začiatku septembra – stále ide o pomerne náročný, potenciálne nebezpečný, až päťdňový pochod severoamerickou divočinou a prípravu naň by si preto nemal podceniť a začať s ňou čo najskôr.

Chilkootský trek sa rozkladá na území dvoch národných parkov a spája prístav Dyea v zálive Lynn Canal s Bennettovým jazerom v povodí Yukonu. Vedie cez Chilkootský priesmyk, ktorý sa nachádza v nadmorskej výške 1146 m. ​​Chilkoot sa preslávil v čase zlatej horúčky na Klondiku, kedy bol používaný ako jednu z dvoch najfrekventovanejších ciest do Dawson City. Jeho najnebezpečnejšej časti sa hovorí “Golden steps”- zlaté schody. Chodník prechádza niekoľkými vegetačnými pásmi, od prímorského veterného, ​​cez močiare a vlhký severský prales až po vysokohorské suťoviská. Terén je často skalnatý, strmý a pohyb na ňom komplikujú bahnité úseky, voda, padajúce kamene a vystúpené korene. Trek je súčasťou americkej historické pamiatky Klondike Gold Rush National Historical Park, takže turisti potrebujú pre vstup okrem platného cestovného pasu a víz (na území USA i Kanady) tzv. permit.

trek

Bennett Lake, Yukon, Kanada – cieľ Chilkoot trailu

Príprava na trek je veľmi dôležitá

Prostredníctvom permitov sa v severoamerických parkoch reguluje počet turistov a ich pohyb. správe parku musíš vopred nahlásiť, koľko dní plánuješ na treku stráviť a kde budeš stanovať. Miesta nocľahov sú totiž pevne dané. Permit na Chilkoot trail stojí okolo 50 kanadských dolárov a kvôli veľkému záujmu sa odporúča vybaviť si povolenie pre vstup čo najskôr pred odchodom. Cesta začína v malom prístavnom mestečku Skagway. Ideálne je dopraviť sa na trek po vlastnej osi, ale do Skagway sa dostaneš aj loďou alebo autobusom, ktorý vychádza z kanadského Whitehorse. V Skagwayi je tiež možné pred cestou nakúpiť akékoľvek chýbajúce vybavenie a jedlo. Na treku totiž možnosť dokúpiť zásoby nie je. Vodné zdroje sa nachádzajú po celej dĺžke trasy. Väčšina turistov strávi na treku tri až päť dní. Cesta končí na severe v mestečku Bennett.

Nezabudni si naplánovať tiež dosť času na odpočinok a riešenie prípadných problémov. Ak sa vydáš na trek v opačnom smere zo severu na juh, je potrebné počítať so strmými zostupy a väčším rizikom možného pádu alebo zranením dolných končatín. Pokiaľ ide o vybavenie, nezabudni na kvalitnú obuv, trekingové palice alebo filter na vodu. Hoci sú táboriská na traili často vybavené špeciálnymi kontajnermi na skladovanie jedla proti medveďom, odporúčame ti zakúpiť si bear sprej alebo bear canister. Aj v letných mesiacoch sa vybav teplým a náhradným oblečením. Horské počasie je nevyspytateľné a môže sa rýchlo meniť. Aj uprostred leta sa môžu objaviť búrky s dažďom alebo snehom. Dôležité je vždy zostať v teple a suchu. Lavínové nebezpečenstvo pretrváva až do polovice júla. Ak máš obavy z príliš ťažkej batožiny, pozri si ponuku obchodov špecializovaných na ultralight cestovanie, ktoré ponúkajú široký sortiment od funkčného oblečenia až po potreby na varenie. Tvoja výbava by nemala vážiť viac ako 30% tvojej telesnej hmotnosti.

trek

Veža viktoriánskeho dreveného kostola, postaveného v ére zlatej horúčky v Bennetta. Jediná stavba, ktorá v tomto meste duchov ešte stále stojí.

Trek možno odporučiť každému v dobrej fyzickej kondícii, kto už má nejakú skúsenosť s viacdenným prechodom v prírode. Rozhodne odporúčame nepodceniť prípravu a plánovanie, tiež s ohľadom na predpoveď počasia. Detailnejšie informácie možno nájsť na špecializovaných weboch. Ak by si chcel ešte pred cestou nasať atmosféru zlatokopeckej horúčky, odporúčame k zhliadnutiu tretíiu sériu reality show Zlatá horúčka: Divoká voda (Gold Rush: White Watter), ktorú môžeš sledovať od 19. novembra od 20 hodín na Discovery Channel.

Zdroj: Discovery topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov