Zaujímavosti

E-cigarety sú rovnako škodlivé ako klasické cigarety


videní: 2.7K

Sú elektronické cigarety menej škodlivé ako tradičné tabakové? Z kardiovaskulárneho hľadiska odpovedá najnovší výskum jednoznačným nie.

Jeden z autorov štúdie dokonca tvrdí, že elektronické cigarety môžu spôsobovať užívateľom potenciálne ešte viac škody ako tie tradičné.

Vaping, Vape, E-Cigareta, E Vape, Odparovač, Vape Pen

Vzhľadom na nedávne prepuknutie pľúcnych ochorení začali vedci spájať niektoré príznaky z výrobkami na vaping a elektronickými cigaretami. Podľa tohto výskumu majú elektronické cigarety potenciálne nebezpečné účinky na naše zdravie.

A pritom sa elektrické cigarety vždy ponúkali ako alternatíva, ktorá vraj neškodí nášmu telu tak, ako tabakové výrobky. Podľa nás je ale každé fajčenie škodlivé, či už ide o horenie alebo iba nahrievanie tabaku.

Cigareta, Dym, Uhlíky, Popol, Popáleniny, Pálenie

Nové štúdie sa ale prikláňajú k možnosti, že e-cigarety sú rovnako škodlivé ako bežné cigarety, ak nie ešte škodlivejšie. Sana Majid, postdoktorandka vaskulárnej biológie, je vedúcou autorkou jednej zo štúdií, ktorá sa zaoberala hladinou cholesterolu, triglyceridov a glukózy u fajčiarov. Florian Rader, riaditeľ laboratória ľudskej filozofie, viedol druhú štúdiu, ktorá sa zameriavala na prietok krvi.

476 účastníkov štúdie bolo vo veku 21 až 45 rokov a nemali v anamnéze kardiovaskulárne choroby a nebrali žiadne lieky na pravidelnej báze. Analýza odhalila, že ľudia, ktorí používali iba e-cigarety, mali vyššiu hladinu cholesterolu s nízkou hustotou lipoproteínu alebo „zlého“ cholesterolu a nižšie hladiny celkového cholesterolu ako nefajčiari.

cigarety

U fajčiarov, ktorí užívajú tradičné cigarety, prietok krvi mierne vzrástol a potom sa znížil, ale s následným stresom. Aj keď elektronickými cigaretami tieto príznaky pozorované neboli, na prietok krvi to malo opačný efekt, pretože po inhalácii klesol.

Hoci poskytovatelia primárnej starostlivosti a pacienti si môžu myslieť, že používanie elektronických cigariet fajčiarmi má vyšší zmysel pre zdravie srdca, táto štúdia ukazuje, že používanie elektronických cigariet súvisí so všetkým. A vôbec nie sú zdraviunezávadne. Ak, tak iba pre okoloidúcich, ktorí nemusia vdychovať ten „tabakový smrad“.

Predajcovia týchto výrobkov, ktorí ich bránia kvôli menším škodlivým účinkom, by mali poskytnúť poradenstvo svojim pacientom o používaní nikotínových výrobkov. Možno teraz zákazníci budú zvažovať aj iné možnosti, keďže pacienti s vyšším rizikom vaskulárnych ochorení majú našliapnuté najbližšie do hrobu.

 

Zdroj: Blacknote | medicalnewstodaytopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov