Zaujímavosti

Prasiatka sú inteligentné, zdvorilé a dokážu používať nástroje


videní: 3.0K

Nedávne pozorovania ošípaných pomocou nástrojov dokazujú, že ľudia nie sú jedinými inteligentnými a zdvorilými tvormi v okolí. Prasiatka nikdy neprestanú prekvapovať.

V minulosti si vedci mysleli, že používanie nástrojov je zvláštnosťou človeka. V priebehu rokov sa však ukázalo, že mnoho ďalších zvierat, a nielen cicavcov, používa predmety na zlepšenie svojho života tiež. A najnovšie aj prasiatka.

Napríklad mnoho primátov (šimpanzov vrátane) používa nástroje na kŕmenie či na získanie potravy.

animals orangutan mammal fauna great ape primate wildlife terrestrial animal tree common chimpanzee organism jungle forest rainforest new world monkey

Nová kaledónska vrana môže dokonca kombinovať rôzne objekty a tvoriť zložité nástroje, ktoré umožňujú vyberať jedlo. V najnovšej štúdii vedci pozorovali Visayanské bojové ošípané, ktoré používali paličky a kúsky kôry na výstavbu hniezda.

V divočine si samice Visayanských ošípaných stavajú hniezda pred pôrodom. A tak sa tím vedcov rozhodol sledovať prasiatka v Parížskej ZOO. Boli schopní potvrdiť pôvodné pozorovanie manipulácie s inštrumentálnymi objektmi, čo znamená, že nejde o jednorazovú udalosť, ale o súčasť repertoáru správania ošípaných.

prasiatka

Vedci ale pripúšťajú, že je ťažké povedať, či ošípané používajú takýto spôsob na stavbu hniezda aj vo voľnej prírode, alebo sa iba týchto pár samíc prispôsobilo podmienkach a vyvinulo si takýto spôsob stavby hniezda.

Zaujímavé je, že schopnosť kopať a presúvať vetvy z miesta na miesto si prenášali medzi sebou matky a dcéry. Samci neboli takí úspešní, aj keď k niekoľkým pokusom prišlo. Jeden samec v ZOO sa snažil napodobniť použitie paličky ako nástroja, žiaľ neúspešne.

prasiatka

Takže je to aj v zvieracej ríši tak, že žena sa „vie o seba postarať“? V každom prípade sa vedci domnievajú, že správanie, ktorého sa stali svedkami, je jasným dôkazom toho, že ošípané majú prinajmenšom schopnosť inovovať pomocou predmetov.

A ako to vlastne vyzeralo? Aj keď im kopýtka neposkytujú dostatok kontroly nad uchopením predmetu, samička si dokázala uložiť rypákom niekoľko listov a presunúť ich inam. V ďalšom momente uchopila do úst kus kôry, ktorý používala na kopanie, zdvíhanie a tlačenie pôdy pomerne energicky a rýchlo. Takže zjavne vedela, čo robí.

 

Zdroj: medicalnewstoday topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov