Zaujímavosti

Budúcnosť je tu! Toto sú tie najvyspelejšie mestá na našej planéte

Budúcnosť je tu! Toto sú tie najvyspelejšie mestá na našej planéte

videní: 3.1K

Vysokorýchlostné vlaky, kilometrové budovy či umelo vytvorené ostrovy. Zanechá ťa niečo z toho v nemom úžase? Patríš k tým, ktorých myšlienky na budúcnosť vzrušujú? Ak si na obe otázky odpovedal pozitívne, si tu správne. Toto sú tie najvyspelejšie mestá na Zemi.

Mestá na celom svete sa predbiehajú v tom, ktoré dostane titul toho najmodernejšieho a najfuturistickejšieho. No nemôže byť každý prvý, a preto sme si pripravili aktuálny rebríček. Ktoré sú tie najvyspelejšie mestá na Zemi? 🙂

10. Brazília, Brazília

Hlavné mesto Brazílie s rovnakým názvom bolo vybudované len v 50-tych rokov minulého storočia, a preto má holistický, unifikovaný estetický vzhľad. Dokonca až tak, že vyzerá ako z holywoodskeho sci-fi filmu. Projektanti zodpovední za navrhovanie mesta chceli, aby každý prvok – od usporiadania okresov až po symetriu samotných budov – bol v súlade s celkovým dizajnom mesta. Dokonca nemusíš byť ani perfekcionista, aby si dokázal oceniť futuristický pocit z mesta.

9. Bangalore, India

Bangalore je známy ako indický “Silicon Valley”. Ako už iste tušíš, ide o technologické stredisko Indie, aktuálne (len veľmi tesne) druhej najväčšej krajiny na planéte. Napriek tomu, že ešte pred 20 rokmi o meste takmer nikto mimo Indie nevedel, je teraz jedným z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich miest na svete. V Bangalore sa sústredí viac ako polovica špičkového indického biotechnologického priemyslu. Všimli si to aj internacionálne spoločnosti, ako napríklad Dell a LinkedIn, ktoré pomaly presúvajú svoje sídla práve do Bangalore. Dôvodom však nie je len lacnejšia pracovná sila, ale aj kvalita tamojších indických inžinierov. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť.

8. Helsinki, Fínsko

panorama-of-helsinki-1890633_1280

Helsinki, ako hlavné mesto jedného z najvyspelejších štátov sveta, na tomto zozname nemôžu chýbať. Moderné baltické mesto charakterizuje technologický a sociálny pokrok a moderná škandinávska architektúra. Ak sa plánuješ vydať na výlet do Helsínk, máme pre teba dobrú správu: k dispozícii je bezplatné wifi takmer v celom meste. Okrem toho v Helsinkách sídli až osem univerzít a mnoho ďalších dôležitých škôl, čo len dokazuje dôraz Fínov na vzdelávanie. A hoci slávna neoklasická katedrála ešte stále dominuje panoráme mesta, Helsinki ponúkajú nespočetné množstvo nových a moderných budov.

7. Londýn, Veľká Británia

By Diliff - Own work, CC BY 3.0, Link

By Diliff – Own workCC BY 3.0Link

Londýn mal v modernom svete vždy silné postavenie, no najnovší vývoj ho posúva na siedmu priečku rebríčka a zároveň na prvé miesto v rámci Európy. Hoci veľká časť mesta je historická, nedávne prírastky mrakodrapov sú do na pohľad starého mesta zapracované veľmi esteticky. Technologický, vedecký a lekársky výskum v Londýne patrí medzi tie najpokročilejšie na svete, pričom tomu zodpovedá aj úroveň vzdelania. Hustá populácia si môže užívať mimoriadne vysokú kvalitu života, bezplatnú zdravotnú starostlivosť a rozsiahlu infraštruktúru dobre navrhnutej verejnej dopravy.

6. Hong Kong, Čína

By Diliff - Own work, CC BY 3.0, Link

By Diliff – Own workCC BY 3.0Link

Hongkong si v 70. rokoch vydobyl významné globálne postavenie ako jedno z popredných finančných miest. Zodpovedá tomu aj vysoká úroveň verejnej dopravy: takmer celá 7,5-miliónová populácia je pokrytá vlakmi, metrom, autobusmi, električkami či trajektmi. No to, čo Honkong dostalo na šiestu priečku nášho rebríčka, je panoráma. Hongkong má totiž zďaleka najviac mrakodrapov v porovnaní s akýmkoľvek iným mestom na svete. No do neba sa tiahnuce moderné mrakodrapy sú vyvážené zdravým podielom chránených národných parkov. A hoci by si to zrejme nečakal, v Hongkongu nájdeš aj krásne pláže či horské chodníky.

5. Tokyo, Japonsko

Von Nalilord - The photo is shot on April 2011 with Velvia 100 filmPreviously published: https://www.flickr.com/photos/nalilord/5704566006/, CC BY-SA 3.0, Link

Von Nalilord – The photo is shot on April 2011 with Velvia 100 filmPreviously published: https://www.flickr.com/photos/nalilord/5704566006/CC BY-SA 3.0Link

Vysoké mrakodrapy, blikajúce neónové reklamy, moderná architektúra a extrémne rušné ulice plné tých najnovších technológií. Tak by sme mohli charakterizovať hlavné mesto Japonska. Superveľmoc v oblasti technológie, robotiky a automobilov, Tokyo, je známe ako jedno z najvyspelejších miest na svete. Počas prechádzky po uliciach Tokya môžeš stretnúť chodiacich robotov, vidieť plne automatizované obchody alebo dokonca 629 metrov vysokú televíznu vežu Tokyo Skytree – ktorá sa pýši titulom najvyššia veža na svete a druhá najvyššia budova po Burj Khalifa v Dubaji.

4. Dubaj, Spojené arabské emiráty

By A Vahanvaty from Dubai, UAE - Dubai Skyline, CC BY-SA 2.0, Link

By A Vahanvaty from Dubai, UAE – Dubai SkylineCC BY-SA 2.0Link

Čo ti napadne ako prvé, ak niekto vysloví “Dubaj”? Zrejme najvyššia budova sveta – Burj Khalifa. Je to súčasne zrejme tá najfuturistickejšia stavba v Dubaji, no okrem nej tu môžeš nájsť aj ďalšiu impozantnú architektúru, vrátane podvodných hotelov a Palmových ostrovov. Ide o veľké umelo vytvorené ostrovy, ktoré pripomínajú palmové listy.

3. Soul, Južná Kórea

By Eugene Lim - https://www.flickr.com/, CC BY 2.0, Link

By Eugene Lim – https://www.flickr.com/CC BY 2.0Link

V 50. rokoch 20. storočia bolo mesto Soul zdevastované kórejskou vojnou. Keď vojna skončila, krajina trpela chudobou. Dnes je hlavné mesto krajiny jedným z technologicky najvyspelejších miest na svete. Po Kórejskej vojne sa veľké množstvo ľudí presťahovalo z vidieckych oblastí do Soulu, čo viedlo k rýchlemu postaveniu budovám bez ohľadu na estetiku. V meste sa nachádza prosperujúca umelecká scéna, skvelé múzeá a moderná architektúra. Od okamihu, keď vystúpiš z lietadla a prejdeš sa medzinárodným letiskom, budeš mať pocit, že si cestoval v čase. Soul je tiež charakteristický pestrým nočným životom.

2. San Francisco, USA

By King of Hearts - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

By King of Hearts – Own workCC BY-SA 3.0Link

San Francisco je jedným z najväčších stredísk technologických inovácií v Spojených štátoch. Tisíce ľudí, ktorí pracujú v IT odvetví, pôsobia práve v San Franciscu. Niektorí ho dokonca nazývajú “mozgom” slávneho Silicon Valley, ktoré sa nachádza v južnej časti San Francisco Bay Area. A práve tam sa nachádzajú tie najväčšie technologické spoločnosti na planéte, vrátane Google a Facebooku. Na Zemi je málo miest, kde je talent tak silne koncentrovaný, ako práve v Silicon Valley. A mesto neprestáva produkovať kreatívne talenty.

1. Singapur

singapore-2393073_1920

A na vrchole rebríčka sa nachádza malý ostrovný mestský štát Singapur. Po získaní nezávislosti od japonských, britských a malajzijských kolónií v roku 1965 viedol krajinu jej prvý premiér Lee Kuan Yew viac ako 30 rokov. Je tiež zodpovedný za transformáciu Singapuru na jedno z najbohatších miest na svete. Žiariace mesto je plné vysokých mrakodrapov a modernej architektúry. Typickou budovou Singapuru je neuveriteľný hotel SkyPark, ktorý je súčasťou mega-rezortnej scény v Singapure. Krajina sa navyše môže pochváliť jednou z najmenej skorumpovaných vlád na svete, prvotriednymi ekonomickými výsledkami a vzdelávacím systémom.

Zdroj: YouTube | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov