Video

VIDEO: Byť neviditeľný? Pre štít z Kanady žiadny problém!


videní: 3.1K

Už od nepamäti ľudská fantázia siahala za hranice možného. Inak sa nedá vysvetliť ani vynález pochádzajúci z Kanady, ktorý umožňuje svojmu nositeľovi byť neviditeľný.

Je neskutočné, ako technologický pokrok v posledných rokoch pokročil. Od základného prenosu rádiových vĺn sme sa dopracovali až k autám na elektrinu či letom do vesmíru, ktoré už v televízii zo zatajeným dychom sleduje čoraz menej ľudí. A byť neviditeľný? Pche…

Začali sme sa stotožňovať s faktom, že ako druh sa vyvíjame neskutočným tempom vpred? Alebo sa namiesto dívania na oblohu a pýtania sa hlbokých otázok obraciame na Google a čakáme, že sa nám všetko naservíruje na zlatom podnose? Nech už je to tak či onak, aktuálne sa niečo, o čom snívalo každé dieťa sledujúc Harryho Pottera, stalo realitou. Môžeš byť neviditeľný!

No dobre, nejde priamo o starožitný plášť neviditeľnosti zabudnutý kdesi na povale, ale o najnovšiu technológiu s názvom Quantum Steatlh. Kanadská spoločnosť zaoberajúca sa maskovaním a vývojom kamufláží Hyperstealth vynašla materiál tenký ako papier, ktorý umožňuje svojmu majiteľovi byť neviditeľným.

Ide v podstate o lacnú formu materiálu, ktorý nevyžaduje žiadny ďalší zdroj energie. Aj keď to nefunguje (zatiaľ) tak dokonalo, ako neviditeľný plášť, určite skrýva dosť. Materiál používa mechanizmus, ktorý už možno poznáš – lentikulárne šošovky. Ak si už niekedy pozeral na 3D obrázky, ktoré z každého uhla vyzerali inak, tak ide presne o ten istý princíp.

Podobným spôsobom môže tento materiál ohýbať svetlo tak, aby sme videli veci, ktoré sú veľmi blízko alebo veľmi ďaleko. Takže človek alebo predmet umiestnený za takýmto štítom sa stane v určitej vzdialenosti neviditeľný. Štít má širokopásmové schopnosti a dokáže ohýbať svetlo zo stredného a ultrafialového žiarenia na infračervené žiarenie.

Vzhľadom na nižšie rozlíšenie kamier, ktoré pracujú mimo spektra viditeľného svetla, sa tento efekt stáva oveľa výraznejším a pozoruhodnejším, keď sa cez takúto látku pozerá. Pritom nie je ovplyvnený farbami, ktoré sa snaží zakryť, ale skresľuje pozadie.

Takže už vieme, že naozaj nejde o nejaký ideálny neviditeľný plášť, ktorý by nás jednoducho dostal z práce nepozorovane domov. Budeš síce vidieť, že je za štítom niečo skryté, ale nedokážeš rozlíšiť podrobnosti a detaily, o koho alebo o čo ide.

Túto technológiu začal vyvíjať Guy Cramer zo spoločnosti Hyperstealth v roku 2010 a odvtedy pracuje s vojenskými organizáciami na jej vývoji. Nedávno podal návrh na štyri patenty na túto a súvisiace technológie a vydal sériu videí o tom, ako to celé funguje.

Fyzika je v tomto prípade prekvapivo jednoduchá, pretože ide o Snellov zákon. Každý materiál má špecifický index lomu, čo množstvo súvisí s rýchlosťou svetla v materiáli v porovnaní s rýchlosťou svetla vo vákuu. Tento efekt si môžeš ľahko vyskúšať aj doma v kuchyni.

Naplňte pohár vodou dajte doň lyžicu. Bude to vyzerať, že lyžica je zohnutá. Rovnaký efekt sa používa pri bazénoch, ktoré vyzerajú plytšie, ako v skutočnosti sú. Keď sa svetlo pohybuje medzi dvoma materiálmi, uhol, pod ktorým sa pohybuje, sa mení v závislosti od indexu lomu.

 

Zdroj: iflscience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov