Zaujímavosti

Bosorácke procesy zasiahli aj Slovensko

Bosorácke procesy zasiahli aj Slovensko

videní: 3.0K

Bosorácke procesy s heslom „Do plameňov!“ zasiahli aj Slovensko. Najstarší doklad o upaľovaní sa zachoval z roku 1506. Pápeža Innocenta VIII. zrejme znepokojovala myšlienka, že všade naokolo sú alebo teda – môžu byť nepriatelia. Svojmu pisárovi nadiktoval, že odpadlíci od viery „obcujú s diablami, ktorí sa medzi nich zamiešali ako muži a ženy“ a páchajú poburujúce zlo.

Z pápežových slov vanula priam hrôza. Ešte väčšiu hrôzu vzbudzoval sprievodný spis Kladivo na čarodejnice. V tomto diele autori rozoberajú, ako nakladať s bosorkami. Návod bol jasný: Do plameňov! A ešte predtým mučiť! Spis bol asi veľmi potrebný, lebo vyšiel v 29 vydaniach.

Nebola to však žiadna novinka. Pred diablami – predovšetkým v ženských telách – vystríhali už aj pápeži pred Innocentom. Dovedna trinásti. A to približne 35 výnosmi. No hon na čarodejnice nikdy predtým v histórii nedosiahol také rozmery, ako za Innocenta. Pápež sa obával, že čarodejníctvo pohltí kresťanstvo. A hon na čarodejnice pretrval ešte 3 storočia.

Spisovateľ Viliam Apfel, ktorý dôkladne preskúmal toto pochmúrne obdobie dejín, v diele Čas pekelných ohňov, píše, že protokoly z vypočúvania dosvedčujú, „že mnohé ženy spáchali vo väzení samovraždu, aby tak dobrovoľným odchodom zo života unikli hrôzostrašnému upaľovaniu, kým iné skôr ako zomreli na následky mučenia, zošaleli priamo v žalári ešte pred začiatkom tortúry či priamo počas nej“.

Dokonca aj cirkevný historik Josef Gelmi v knihe Pápeži pripúšťa, že výnos o potieraní čarodejníctva si vyžiadal smrť najkrutejším spôsobom azda milióna žien. Európa bola vtedy riedko osídlená, takže číslo obetí je o to hrozivejšie.

Hon na čarodejnice prepukol aj na Slovensku. Najstarší doklad o upaľovaní sa zachoval z roku 1506. Potvrdzuje, že majstrovi katovi zaplatili v Štítniku deväť zlatých za to, že upálil bosorku Maxinku. Podľa Apfela horeli hranice aj v Košiciach, Bratislave, Banskej Štiavnici, Šamoríne… Ženu z Levoče, údajne čarodejnicu, napríklad zasa sťali.

V roku 1636 postavili na Spiši pred súd Dorotu Pulvermacherovú. Priznala, že udržiavala intímne styky so Satanášom a miešala aj rôzne prášky. Odsúdili ju na smrť a upálili. Inak tomu nebolo v rokoch 1688 až 1692 ani v Šamoríne.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov