Zaujímavosti

Výťah na mesiac nebude ničím nemožným, dokonca bude finančne dostupný


videní: 2.2K

Ako by vyzeral taký výťah na mesiac? Jednoducho by zrejme visel na obežnej dráhe Zeme a držal by vďaka gravitačnej sile našej planéty.

John F. Kennedy ešte pred odletom na mesiac povedal, že USA pristane na mesiaci, pretože to nie je ľahké, ale bude to ťažké. Krajina sa v tých momentoch spojila a dokázala niečo, o čom vtedajší ľudia iba snívali. Dnes ale ľudia rozmýšľajú vo väčšom – čo taký výťah na mesiac?

Postupom času sa výsledky NASA zväčšujú. Už vieme, ako to vyzerá na mesiaci, aké zvuky počuť na Marse alebo ako vyzerajú čierne diery. Hold, už nežijeme v dobe ako naší predkovia, keď bola Zem plochá a dalo sa spadnúť z okraja.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt lunar space elevator

Nová štúdia publikovaná v online vedeckom archíve arXiv naznačuje, že výťah na mesiac nie je vôbec takou finančne náročnou blbosťou, ako by sa mohlo na prvé počutie zdať. Lunárny vesmírny výťah pripevnený k mesiacu by na obežnej dráhe mohol prepravovať ľudí aj náklad.

Spoluautor štúdie Zephyr Penoyre uviedol, že ho doslova šokuje, aká lacná by táto stavba mohla byť. Prevtelenie tohto projektu do reality je v rozmaroch jedného zvlášť motivovaného miliardára. O tomto sne pritom premýšľajú vedci už od roku 1895.

Raketoplán Atlantis

Ako presne bude fungovať?

Penoyre a Emily Sandford, spoluautor štúdie a postgraduálny študent astronómie na Kolumbijskej univerzite, dabovali svoj koncept vesmírneho výťahu „Spaceline“. Hlavnou konštrukčnou zložkou by bol tenký, viac ako 321 000 kilometrov dlhý kábel, ktorý bude pripojený k mesiacu.

Penoyre a Sandford odhadujú cenu na približne 1 miliardu dolárov. V dokumente, ktorý uverejnil Americký Inštitút letectva a astronautiky v roku 2018, sa hovorí o tom, že keby tento výťah skutočne vznikol, investícia by sa vrátila v priebehu 53 výletov, ktoré by ušetrili astronautom palivo a ostatné veci potrebné k vzletu rakety.

Zem a Mesiac

Aj keď sa síce stavba Spaceline tak skoro nezačne, už teraz vedci premýšľajú nad tým, ako vlastne bude tento výtvor fungovať. A ako ho nezničiť. Totižto, v našej orbitálnej dráhe je umiestnených niekoľko stoviek satelitov, ktoré by mohli jednoducho vraziť do výťahu alebo do káblov, ktoré by mu zaisťovali stabilitu.

Ale kto vie, možno nás miliardár so záujmom o vesmírne cestovanie už onedlho priblíži ku hviezdam…

 

Zdroj: allthatsinteresting topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov