TOP 10

TOP10: Zvieratá, ktoré dokážu chodiť už minútu po narodení. Prečo to ľudom trvá mesiace?

TOP10: Zvieratá, ktoré dokážu chodiť už minútu po narodení. Prečo to ľudom trvá mesiace?

videní: 3.6K

Čo je viac rozkošné ako zvieracie mláďatko? Mláďa, ktoré sa snaží urobiť prvý krok! Tieto roztomilé zvieratá dokážu chodiť po vlastných nohách už veľmi skoro.

Deti potrebujú počas prvých rokov svojho života takmer neustálu starostlivosť. V zvieracej ríši to ale funguje inak – väčšina z nich sa osamostatní oveľa skôr. Aj chodiť dokážu už pár minút po narodení!

Veľa z týchto druhov má kopytá, a to že vedia chodiť hneď po narodení má svoj logický význam. V prírode sa radia medzi korisť, takže matka príroda im to zariadila tak, že sa dokážu už pár minút po narodení rozutekať, hlavne kvôli možnej hrozbe.

Žirafa

Detská žirafa s matkou

Žirafy patria medzi najvyššie zvieratá, ktoré môžu chodiť pár minút po narodení. Postavia sa na vlastné a už po 30 až 60 minútach sú schopné prvých krokov.

Okapia

Okapi, Hnedá, Zviera, Cicavec

“Lesné žirafy” vyzerajú skôr ako kríženci hnedého koňa a zebry. Podľa Svetového fondu pre ochranu prírody sa okapie vyskytujú vo voľnej prírode iba v Konžskej demokratickej republike. Ďalšia zvláštnosť – ich jazyk je taký dlhý, že si môžu oblízať svoje vlastné uši.

Zebra

Grevys baby zebra v národnej rezervácii Samburu v Keni

Čo má čiernobiele pruhy a dokáže chodiť 30 minút po narodení? Maličká zebra! Mláďa zostane so svojou matkou niekoľko dní po narodení osamote, aby sa naučilo zachytávať jedinečnú vôňu svojej matky. Osamostatňuje sa až po približne troch rokoch.

Kôň

Roztomilý žriebä shetlandských prechádzok po lúke, objavovanie sveta.

Rovnako ako pri zebrách, aj konské mláďatá sa nazývajú žriebätá. Chodiť dokážu už hodinu alebo dve po pôrode. U samcov aj samičiek sa vyvinú schopnosti ako klusanie alebo cválanie po krátkych 24 hodinách.

Leguán morský

Leguán morský leguán jazdí po chrbte svojej matky izolovanej a chránenej pred chaosom veľmi veľkej kolónie leguána morského na ostrovoch Isabella v Ekvádore.

Teraz trošku z iného “kopýtka”. Toto stvorenie sa podobá na sivého draka a dokáže behať hneď, ako sa vyliahne. Je to hlavne kvôli tomu, že hady a iné dravce číhajú kdesi v kríku.

Pakôň

Matka a dieťa potom pri pohľade do kamery

Hlavným domovom týchto zvierat je južná a východná Afrika. Na začiatku obdobia dažďov (od januára do marca) sa každý rok narodí 300 až 500 tisíc mláďat. 45 kilovým deťom trvá len pár minút naučiť sa chodiť. Iba o pár dní neskôr už dokážu predbehnúť dravcov ako sú levy, hyeny a divé psy.

Prasa

Novorodené prasiatko na jarnej zelenej tráve na farme

Malé ružové stvorenia so zatočeným chvostíkom dokážu chodiť takmer hneď po narodení. Keď už sú na svete osem hodín, ich motoriku majú plne vo svojich kopýtkach. Prasatá tiež rozumejú emóciám, prejavujú empatiu a sú neuveriteľne inteligentné. Preto sa na svete používajú namiesto vodiacich psov.

Morské prasiatko

Morča morská, bridlica, s mláďatami v slame vonku.

Aj keď majú názov skoro rovnaký, z prasatami nemajú nič spoločné. Iba to, že dokážu po narodení behať za mamou. Morčatá sú hlodavce pochádzajúce z Južnej Ameriky. A predstavte si, mesačné mláďa už môže mať tiež svoje mladé.

Ťava

Hrdá arabská veľbloudská matka veľblúda chodiaca so svojím bielo sfarbeným dieťaťom v púšti Abu Dhabi, Spojené arabské emiráty.

Malé ťavy môžu chodiť už 30 minút po narodení. Aj keď už môžu chodiť a naháňať sa, stále im chýba veľa znalostí od ich rodičov. Napríklad, ťava dokáže počas piesočnej búrky zavrieť nosné dierky, aby zabránila vniku piesku do nosa alebo chránia svoje oči dvoma radmi mihalníc a tretím priehľadným viečkom.

 

Zdroj: rd.com | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov