Zaujímavosti

Topenie ľadovcov: Čo sa stane, ak ich topenie nezastavíme?

topenie ľadovcov

videní: 8.3K

Kedysi sme si svet bez ľadu nevedeli predstaviť. Ale ako časom sledujeme, ľadovce sa topia pred našimi očami a my začíname chápať vážne dôsledky pre budúcnosť života na Zemi. Topenie ľadovcov je naozaj globálnou katastrofou.

Vyššia hladina mora

Búrkové vody bičujú vnútorný prístav Bostonu počas silného marca nor'easter

Ľadovce predstavujú asi 10 % všetkej pevniny na našej planéte. Podľa Národného strediska pre sledovanie ľadu a snehu je to dokopy okolo 5,8 milióna míľ a uchovávajú takmer 70 percent sladkej vody na našej planéte. Čo sa stane, keď sa roztopia? Zjednodušene povedané, moria začnú stúpať. Keby sa všetko ľad roztopil, jednoducho by nás zaplavil.

Zmenšovanie kontinentov

shutterstogck_705297319

Vyššie more automaticky znamená, že všetky pobrežia budú pohltené vodou. A nielen tie. Malé ostrovy, ako ich poznáme, by sa stali spomienkou na Atlantídu.

Presídľovanie ľudí

Prístrešok s dočasnými posteľami pripravenými na úkryt pre katastrofy

Keďže sa obývateľná pôda vyskytne pod vodou, náš druh sa tam už nebude môcť zdržiavať. Podľa výskumníkov by to mohlo byť v priebehu 80 rokov viac ako 2 miliardy ľudí, ktorí by sa stali utečencami klímy.

Intenzívne búrkové obdobia

Zatopená ulica po katastrofálnom hurikáne Irma zasiahla Fort Lauderdale, FL.

Intenzívne búrky by sa mohli začať tlačiť viac do vnútrozemia, takže keď si myslíte, že stredná Európa si tieto zmeny ani nevšimne, mýlite sa. Budú sa musieť tvoriť nové obytné zóny pre presťahovalcov.

Nová odkrytá krajina

Ľadové otelenie ľadu s masívnymi ľadovými čiernymi zrážkami do vody - 2018

niektoré krajiny budú pohltené ľadovcovou taveninou. Ľadovce sú naozaj ťažké a keď zmiznú, z krajiny pod ním sa zdvihne obrovská váha. Tento proces sa nazýva postglaciálny odraz. Môže to viesť k vytváraniu nových jazier, k oddeľovaniu pôdy a zvýšeniu záplav.

Menej pitnej vody

Priehrada vodnej elektrárne Imatra je otvorená. Imatra rapid (Imatrankoski vo fínčine) je známa turistická atrakcia a počas leta sa tu konajú denné predstavenia pri otvorení priehrady.

Ľad sa  určitých regiónoch topí sezónne, takže ľudia sa v týchto oblastiach stali od zmeny klímy a topenia závislý. Hoci pri konečnom topení im ľadovce poskytnú najprv dostatok vody, v dlhodobom horizonte to povedie k vážnym nedostatkom.

Zvýšenie okysličenie oceánov

koralový útes v Egypte s farebnou prírodou

Teplé podnebie už viedlo k zvyšovaniu acidifikácie oceánov, čo má vážny vplyv na koralové a iné morský živočíchy. Ľadová tavenina ale môže zmeniť tento život na nepoznanie – mohli by vymrieť tie najmenšie organizmy, čo by vytvorilo negatívny dominový efekt v celom potravinovom reťazci.

Rybári traste sa

Rybárska sieť plná sardiniek

Niektoré miesta na Zemi sa časom už stali nevhodnými pre rybolov. Treba si taktiež uvedomiť, že morské živočíchy nie sú iba potrava pre ľudí, takže viac kyslíka v oceáne bude znamenať zánik morských druhov, ako ich poznáme.

Extrémne počasie

Lesné požiare.

Dôsledky topenia ľadovcov sú omnoho širšie, ako sme si mysleli a ovplyvňujú globálne počasie. Tavenina narušuje poveternostné vzorce, ktoré oceány bežne pomáhajú regulovať, čo môže na Zemi vytvoriť obrovské teplotné zmeny.

Zvýšený oxid uhličitý

morská vlna počas búrky

Oceány absorbujú jednu tretinu oxidu uhličitého generovaného človekom a udržujú ho mimo atmosféry. Ale zo zvýšením otepľovaním a ľadovcovou taveninou sú hladiny CO2 v oceáne na vzostupe a môžu stratiť túto svoju vzácnu schopnosť. Zvýšený uhlík vo vode by mohol výrazne zmeniť aj podmienky pre morské zvieratá.

 

Zdroj: rd.com | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov